København networker med hele verden

Som landets første kommune har København meldt sig til et FN-projekt, hvor byer verden over skal hjælpe hinanden med at forebygge katastrofer.

Katastrofe

Af Sine Riis Lund | [email protected]

København håber fremover at give eller få gode råd fra byer som Bangkok i Thailand eller Zagreb i Kroatien, når det kommer til at reducere risikoen for katastrofer.

København har nemlig skrevet under på FN-dokumentet ”Making cities resilient”, som i alt 1067 byer verden over har meldt sig til.

Teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF) peger på flere årsager til signaturen.

”Vi vil gerne deltage i et internationalt samarbejde, hvor vi kan øse ud af vores erfaringer og lære af andre byer. Det kan bane vejen for eksport af danske løsninger og være med til at skabe danske arbejdspladser,” siger hun.

Ayfer Baykal tror dog også, at kommunen har noget at tilbyde ude i verden.

”Vi vil gerne bidrage til, at der kommer internationalt fokus på hjælp til de byer, der er hårdt ramt af klimaforandringerne, men ikke selv har mulighed for at finansiere de løsninger, der skal afhjælpe problemerne,” siger teknik- og miljøborgmesteren.

Ager lokalt

Belært af erfaringerne fra sidste år har København netop besluttet at afsætte 42 millioner kroner til skybrudsprojekter. København mener, det vil være for dyrt at bruge kloaknettet til at aflede vand, og derfor satser kommunen på at lede det væk fra overfladen og supplere disse løsninger med tunneller i de tættest bebyggede områder.

Omverdenen har vist stor interesse for Københavns indsats mod skybrud, og det er blandt andet disse erfaringer, som København kan være med til at brede ud globalt.

FN fik for alvor fokus på området efter de voldsomme tsunamier, der skyllede ind over blandt andre Thailand og Indonesien i 2004. Og i FN er man ikke i tvivl om, at de lokale myndigheder spiller en afgørende rolle, når tab af menneskeliv og materielle ting skal modvirkes.

”Det er ekstremt vigtigt at få det lokale niveau med. Vil du mindske din risiko, så må du tænke nationalt, men handle lokalt,” siger Paola Albrito, den regionale koordinator for Europa fra FN’s kontor UNISDR, The United Nations Office for Disaster Risk Reduction.

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet