- Kantineprojektet var et forsøg på at tage noget af den medicin, vi selv prædiker til virksomheder, om et rummeligt arbejdsmarked, lyder det fra jobcenterchef Maria Bødker Boje. Foto: Jakob Ehrbahn / Polfoto
- Kantineprojektet var et forsøg på at tage noget af den medicin, vi selv prædiker til virksomheder, om et rummeligt arbejdsmarked, lyder det fra jobcenterchef Maria Bødker Boje. Foto: Jakob Ehrbahn / Polfoto

København forvandlede kantinen til træningsbane for kontanthjælps­modtagere

De fleste kommuner hjemtager opgaver for at få bedre kvalitet til lavere pris, men hjemtagning kan også ske med helt andre mål i sigte. København hjemtog kantinedriften i jobcentret for at skabe rummelighed.

Forsøg

Af Frederik Buhl Kristensen | [email protected]

Da Maria Bødker Boje var på udkig efter flere virksomheder, som Center for Jobindsats i Københavns Kommune kunne samarbejde med, kom jobcenterchefen i tanker om den kantine, hun spiser frokost i hver uge. Hvorfor ikke lade kantinen i jobcentret fungere som træningsplads for de kontanthjælpsmodtagere, som centret hjælper til daglig?

Det fik Center for Jobindsats til i juli at opsige kontrakten med Fazer, som stod for driften af medarbejderkantinen.

– Ved at hjemtage driften fik vi mere rummelighed til også at tage os af de borgere, der er allerlængst væk fra arbejdsmarkedet. Det ville en professionel virksomhed, som også skal tænke på profit, have svært ved, siger Maria Bødker Boje og tilføjer:

– Normalt laver vi værkstedstræning for dem, som ikke er klar til at starte i en virksomhed. Det her er et forsøg på at lave en træningsbane, der er tættere på det rigtige arbejdsmarked.

Center for Jobindsats er et af fire jobcentre i Københavns Kommune og varetager beskæftigelsesindsatsen for omkring 15.000 aktivitetsparate københavnere over 30. Det gør centret blandt andet ved at finde aktivitetstilbud i virksomheder.

– Kantineprojektet var et forsøg på at tage noget af den medicin, vi selv prædiker til virksomheder om et rummeligt arbejdsmarked, siger Maria Bødker Boje.

Øvelsen koster ifølge jobcenterchefen ikke flere penge, fordi de nye kantinemedarbejdere modtager kontanthjælp som en del af aktivitetsforløbet. Til gengæld har det givet flere udsving i kvaliteten, at det nu ikke kun er professionelle, der står bag gryderne.

– Men jeg synes, at charmen og formålet overdøver, at det nogle gange er en anelse mere ustabilt, siger hun.

Københavns Kommune har siden 2014 hjemtaget 12 kommunale opgaver, heriblandt rengøring, lønanvisning og anlægs- og driftsopgaver.

Indkøb

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet