KMD lokkede kommuner til dyre it-aftaler

Kommunerne kunne have sparet penge, hvis de var gået i udbud med virksomhedssystemet KMD Opus, vurderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Konkurrence

Af Sine Riis Lund | [email protected]

KMD har i årene 2004 til 2009 tilskyndet en række kommuner til ikke at gå i udbud med KMD Opus, der blandt andet understøtter lønpersonale- og økonomiområdet. De manglende udbud blev dog ikke modsvaret af ekstra billige løsninger.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har gennemgået fire kommuners it-kontrakter med KMD og er kommet frem til rabatter, der gennemsnitligt ligger i intervallet 5 til 20 procent.

”Rabatter i den størrelse, som KMD har givet, er ikke på nogen måde store rabatter i it-verdenen, så der er i hvert fald ikke noget, der tyder på, at de priser er så fordelagtige, at kommunerne ikke ville kunne have fået bedre priser ved at gå i udbud,” siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Kim Sparlund.

Tidligere i år opnåede 15 kommuner 20 til 40 procent nedslag i forhold til eksisterende priser på samme type systemer, som kommunerne fik underkendt med KMD. I det nye udbud vandt KMD 12 ud af de 15 kontrakter.

Skive er en af de kommuner, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har set nærmere på. Her var besparelsen på mellem 0 og 15 procent.

”Med den forlængelse, der var uden udbud, havde vi nok den opfattelse, at vi fik en god gevinst, men du kan selvfølgelig godt sige, at det kan historieskrivningen så modbevise, fordi der har været bedre gevinster ved at have det i udbud efterfølgende,” siger borgmester Flemming Eskildsen (V).

Interne dokumenter fra KMD viser, at flere chefer i 2007 til 2009 selv vurderede, at prisen var for høj til at vinde et udbud.

It

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet