KL vil ikke udfordre regeringen på økonomien

KL’s administrerende direktør vil hellere tale om politisk frihed end økonomisk råderum, når økonomiaftalen for 2013 skal forhandles på plads med regeringen.

økonomiaftale

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Det bliver ikke på de økonomiske rammer, KL vil prøve at trække de største stik hjem, når der til juni skal forhandles om økonomiaftalen for 2013. Det slår KL’s administrerende direktør, Kristian Wendelboe, fast i et interview med Kommunen.

”Jeg oplever ikke nogen tvivl  i regeringskontorerne, hos Det Økonomiske Råd eller nogen andre steder om, at situationen ser meget stram ud, så langt øjet rækker. Det vil vi ikke komme og betvivle. Sådan er det bare, og det tror jeg , det vil blive ved med at være fremover,” siger Kristian Wendelboe. 

I stedet for at have øjnene  stift rettet mod det økonomiske råderum, vil han hellere have politiske frihedsgrader på dagsordenen. 

”Det bliver et af de helt store temaer til forhandlingerne, om regeringen er klar til at levere de frihedsgrader, der skal til for at holde økonomien,” siger Kristian Wendelboe.

Han mener, at når der kun er en fast sum penge at gøre godt med, så er det i alles interesse, at en større del af ansvaret for at prioritere pengene ligger hos kommunerne.

Borgmestre bakker op

Den tilgang lyder fornuftig for Skanderborgs borgmester Jens Gaarde (S).

”Jeg har ingen forventninger om, at den nye regering vil kunne ændre på de økonomiske rammer. Men jeg har klare forhåbninger til, at de så vil give os større frihed og fleksibilitet,” siger Jens Gaarde.

Han peger på finansiering af offentlig-private partnerskaber på bygningsområdet som et eksempel på, hvor reglerne kunne have behov for at blive mere fleksible. Med en stram ramme for driften er det et problem, når offentlig-pri­vate partnerskaber fører udgifter fra anlægskontoen over på driften.

Også Helsingørs borgmester, Johannes Hecht-Nielsen (V), mener, at den stramme økonomi gør den politiske frihed til et højaktuelt tema.

”Jeg er helt enig i, at kommunerne og staten skal løse de økonomiske problemer i fællesskab. Og jeg er også enig i, at der er brug for større politisk frihed i kommunerne til at beslutte, hvordan vi skal bruge de begrænsede midler, vi har til rådighed,” siger ­Johannes Hecht-Nielsen.

Flere knaster

Paradoskalt nok er en anden stor knast til de kommende økonomiforhandlinger de 500 millioner kroner, regeringen har afsat med finanslovsaftalen til yderligere personale i daginstitutionerne. 

Spørgsmålet er, hvordan man kan skabe sikkerhed for, at de penge rent faktisk ender med at blive brugt på det, som regeringen har målrettet dem.

”Det må vi så tale med regeringen om til sommer, hvor vi også vil komme med vores forslag til, hvordan det skal gøres,” siger KL’s administrerende direktør, Kristian Wendelboe.

 

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet