KL-formand: Jeg gik efter 'the full monty'

Årets økonomiforhandlinger er vel overstået og nu rettes blikkene mod valget i 2013. dknyt mødte KL's formand til refleksion på Folkemødet.

Økonomi

Af Redaktionen | [email protected]

BORNHOLM: Planerne blev lagt for længe siden. Men da Erik Nielsen (S) overtog posten som kommunernes førstemand efter partifællen Jan Trøjborgs død, ændrede programmet sig radikalt.

I stedet for blot at nyde en forlænget weekend på Bornholm med masser af politisk underholdning og input blev programmet nu også fyldt med en række officielle forpligtigelser. Ikke mindst at åbne hele Folkemødet.

For Erik Nielsen er det en oplagt mulighed for at sætte fokus på nogle demokratiske idealer og udfordringer.

- Jeg tror, at vi alle oplever, at vi mangler den form for deltagende demokrati med debatter, der brydes på tværs af alle niveauer fra borgere, siger Erik Nielsen.
For blot en uge siden sad han i hårde forhandlinger med regeringen om næste års økonomiaftale for kommunerne. Aftalen kom på plads i søndags selv om KL få dage inde havde råbt op om 'krise'-tilstande i forhandlingerne.

Nu Har Erik Nielsen fået tingene lidt på afstand. Han erkender, at aftalen er historisk stram med en reel reduktion af kommunernes råderum til den centrale velfærd med 1,7 mia. kr.

Ikke skuffet
KL's udgangspunkt var en fastholdelse af det økonomiske råderum på niveauet fra sidste års aftale.

- Jeg havde håbet på mere. Jeg gik efter 'the full monty', og jeg var i hvert fald stensikker på, at vi ikke ville lande på budget-niveauet for 2012. Men når forhandlingerne går i gang, så må man finde ud af, hvor det bedst mulige ligger, siger Erik Nielsen.

KL fik da også smidt 800 mio. kr. oven i budgettet prioriteret til henholdsvis daginstitutionerne og det nære sundhedsvæsen. Samtidig blev kommunernes likviditet polstret med yderligt tre mia. kr., så Erik Nielsen er alt i alt godt tilfreds.

Han kan derfor heller ikke svinge sig op til at være skuffet over, at regeringen før valget lovede flere penge til den kommunale velfærd, og nu i stedet har indsnævret rammerne.

- Det, regeringen har problemer med, det er at få borgerne til at erkende, at det jo er en anden situation, vi sidder i nu end før valget. Så på den måde er jeg ikke skuffet. Vi er vant til at tingene ændrer sig i kommunerne, siger Erik Nielsen.

Et slag for demokratiet
KL's dagsorden på Folkemødet er først og fremmest at slå et slag for en større demokratisk deltagelse i det hele taget - og til kommunalvalgene i særdeleshed. Valget i 2013 er for alvor rykket nærmere, nu hvor næste års budgetter snart skal forhandles på plads.

Og den lave deltagelse fra sidste valg skræmmer, særligt fordi den var ekstraordinært lav blandt de unge.

- Vi vil gerne gøre vores for at gøre opmærksom på, at vi har brug for, at alle deltager i vores demokratiske institutioner og deltager i debatterne om vores samfunds fremtid, siger Erik Nielsen.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet