K vil ændre fireårsregel uden om regering

De Konservative vil overtale Venstre og Liberal Alliance til at suspendere lægernes fireårsregel.

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

De Konservative vil forsøge at finde et alternativt flertal, der uden om sundhedsminister Astrid Krag (SF) vil suspendere lægernes fireårsregel.

Partiets sundhedsordfører, Benedikte Kiær, håber, at Venstre nu vil støtte op om en ændring af regler, der betyder, at læger senest fire år efter deres uddannelse skal vælge et speciale.

- Jeg vil tage en snak med de andre partier igen for at se, om de vil være med til at ændre på den her regel. Det er dejligt, hvis Venstre er klar til at kigge på det her, siger Benedikte Kiær.

- Hvis Liberal Alliance bakker op sammen med Venstre, så har vi et flertal, siger K-ordføreren med henvisning til, at Enhedslisten og Dansk Folkeparti også ønsker at ændre på reglen.

Jyllands-Posten skriver mandag, at cirka hver femte læge ikke når at vælge et speciale inden for fire år og dermed i praksis ikke kan få fast arbejde i sundhedsvæsenet.

Venstre åbner dør på klem

VK-regeringen indførte i 2008 reglen for at sikre, at der inden for kortere tid blev uddannet tilstrækkelig med læger inden for de forskellige specialer i alle landsdele. En af konsekvenserne af reglen har dog været af nogen læger søger til udlandet, hvis ikke de kan få deres foretrukne speciale, mens andre har stort besvær med at finde det rette speciale, hvis ikke de udviser stor mobilitet.

- Vi er åbne for ændringer som gør systemet mere fleksibelt, siger Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde og tilføjer, at hun ikke vil afvise, at støtte op om en suspendering af reglen:

- Jeg vil ikke på nuværende tidspunkt afvise forskellige løsninger. Men vi skal stadig sikre, at der uddannes tilstrækkelig speciallæger i alle landsdele.

Blæser med mel i munden

Enhedslisten, De Konservative og Dansk Folkeparti har tidligere forsøgt at få suspenderet fireårsreglen, men deres forslag landede dengang i en arbejdsgruppe, der undersøger eventuelle ændringer af den nuværende struktur. Arbejdsgruppen fremlægger i løbet af kort tid sine resultater.

Astrid Krag fastholder, at fireårsreglen er nødvendig, men hun afviser ikke fuldstændig at ændringer kan blive aktuelle:

- Jeg er ikke gift med selve reglen, men jeg er gift med det formål, at vi skal have lægerne igennem nogenlunde hurtigt, og vi skal have en spredning både på specialer og geografisk, og jeg synes faktisk, at reglen har virket, siger sundhedsministeren til Jyllands-Posten.

Venstre mener, at Astrid Krag “hykler”:

- Sundhedsministeren er en hykler. Hun kritiserer på den ene side reglen, men hun vil ikke ændre den. Det er ærgerligt, siger Sophie Løhde.

Arbejdsmarked

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet