Af Mattias Tesfaye
 | Udlændinge- og integrationsminister, Socialdemokraterne
Billede

"Jeg vil høre jeres ærlige mening"

Danmarks ny udlændinge og integrationsminister Mattias Tesfaye, Soc, vil nu ud og genoprette tilliden mellem kommunerne og Christiansborg.

synspunkt

  Jeg har nemlig en oplevelse af, at der er opstået mistillid mellem mange af jer, der løfter integrationspolitikken i praksis, og mange af os, der laver lovgivningen på Christiansborg. Det er som om, at vi snakker forbi hinanden. Det duer ikke. Vi skal spille på samme hold.

Først og fremmest vil jeg gerne sige tillykke til alle ude i kommunerne, der er med til at løfte integrationsopgaven.

Verdens første integrationslov kunne nemlig fejre 20 års fødselsdag den 1. januar. Med loven blev flygtninge fordelt mere ligeligt mellem kommunerne, der samtidig fik en stor del af ansvaret for integrationen.

Integrationslovens grundpiller er stadig de samme som for 20 år siden. Det handler fortsat om at lære dansk, komme i arbejde, uddanne sig og tage aktivt del i det danske samfund. Og selvom det absolut går fremad, så kan vi gøre det endnu bedre. Vi er slet ikke færdige. Tværtimod. Integrationspolitik er kommet for at blive.

Da jeg blev født i 1981, var det kun cirka en procent af den danske befolkning, der havde rødder i et ikke-vestligt land. I dag er det næsten 10 procent. Og sidste år blev mere end 20 procent af babyerne født af indvandrere eller efterkommere.

Stresset politikområde
På ganske få år har den danske befolkning altså ændret sig ret markant. Og dermed har det danske samfund ændret sig ret markant. Der er ikke noget at sige til, at det har givet debat og også voldsom debat. Det har været nødvendigt. Men det har også betydet, at udlændinge- og integrationspolitikken er blevet en smule stresset. Blækket når knap at tørre, før der er nye ændringer på vej. Det har ikke altid været gavnligt.

Men de senere år har det været min oplevelse, at vi danskere efterhånden er ved at mødes i denne ofte betændte debat. De fleste anerkender, at der er nødt til at være stram kontrol med tilstrømningen. Samtidig mener det store brede flertal, at vi skal behandle folk ordentligt, når de er kommet hertil. Denne enighed giver os nu ro til at få debatten ned på jorden og samles om nogle mere langsigtede ambitioner.

Jeg er selv af den overbevisning, at den bedste politik sjældent opfindes på Christiansborg. Den kommer som regel fra de folk, der står med de konkrete udfordringer i hverdagen. 

Medarbejderne skal høres
Jeg vil derfor i den kommende tid komme rundt og lytte til praktiske erfaringer i jobcentret, på sprogskolen, i lærerværelset og i boligområderne. Ikke kun for at høre om solstrålehistorier. Men også for at få et ærligt budskab om problemerne med hjem til ministeriet. 

Jeg har nemlig en oplevelse af, at der er opstået mistillid mellem mange af jer, der løfter integrationspolitikken i praksis, og mange af os, der laver lovgivningen på Christiansborg. Det er som om, at vi snakker forbi hinanden. Det duer ikke. Vi skal spille på samme hold.

Jeg vil derfor gøre alt, hvad jeg overhovedet kan, for at understøtte jeres arbejde. Og I skal vide, at regeringen og flertallet på Christiansborg står bag jer.

Når jeg en dag stopper som minister, vil vi ikke være færdige med integrationsopgaven. Det er hævet over al tvivl. Men jeg håber, vi er kommet et godt skridt videre.

Skridt på den rigtige vej
Jeg drømmer om et samfund, hvor Ahmed fra Taastrupgård føler et fællesskab med Oda fra Thisted. Og omvendt. At de føler et ansvar for hinanden. Og jeg drømmer om et samfund, hvor vi ikke bekæmper hinanden, men bekæmper problemerne.

De kommende 20 år må vi hæve ambitionerne yderligere.

I retning af et samfund med lidt færre parallelsamfund.

Lidt flere kvinder på arbejdsmarkedet.

Lidt mindre kriminalitet.

Lidt flere børn, der klarer sig i skolen.

Lidt mindre diskrimination.

Lidt færre skingre stemmer i debatten.

Det er et langt sejt træk. Men vi skal nok klare den, hvis vi arbejder sammen.

Det er regeringens ambition.

Arbejdsmarked

Blog

Integration

Kommunikation

Undersøgelse

Tema: Nye veje

Tilmeld dig nyhedsbrevet