H.C. Østerby ser ind i et valg år, hvor han kan blive den anden borgmester i Holstebros historie til at sidde fire perioder i træk.
H.C. Østerby ser ind i et valg år, hvor han kan blive den anden borgmester i Holstebros historie til at sidde fire perioder i træk.
Foto: Holstebro Kommune

"Minksituationen ændrede min hverdag som borgmester"

Borgmester i Holstebro H.C. Østerby (S) ser tilbage på et år, der har stået i covid-19's tegn. Både på grund af manglende møde med borgerne og især på grund af minksituationen i slutningen af året. I 2021 ser han frem mod et byudviklingsprojekt, der gør motivationen til at genvinde borgmesterposten ekstra stor.

Året der gik

Af Anders Munk Povlsen | [email protected]

Hvad har 2020 været for et år for dig?

- Det har været et uforudsigeligt år. Det tror jeg, vi alle sammen kan sige. Vi har måtte omstille mange ting på grund af covid-19. Også som kommune har vi måttet arbejde meget anderledes, end vi har gjort tidligere. 

Hvad har været den største for udfordring for dig som borgmester i 2020?

- De organisatoriske ting ift. covid-19 med nye meddelelser hver aften fra ministerier og KL osv. har været en udfordring. Specielt her i Holstebro havde hverken jeg eller nogen andre forudset, at vi fik situationen med mink. Det har fyldt meget her i Holstebro Kommune, fordi vi er den kommune i Danmark, der har flest minkfarme. Det har fyldt i min kalender siden starten af november. Jeg tror, jeg på et tidspunkt på en enkelt dag havde 54 opkald, der kun handlede om mink fra hele den danske journaliststand. Så minksituationen var noget, der ændrede min hverdag som borgmester.

 Hvordan tror du, corona kommer til at påvirke dit arbejde næste år?

- Jeg ser lyst på det, selvom jeg tror, vi har covid-19 langt ind i foråret. Jeg tror, folk er indstillet på, at nu skal vi have den her bølge væk, så smitten kommer ned, samtidig med at vi er i gang med at vaccinere. Så jeg håber, når vi kommer frem til forår og sommer, at vi er på den rigtige side. Men jeg tror ikke tingene bliver normale i 2021. Vi kommer ikke ud at rejse osv., som vi gjorde før covid-19. Der tror jeg, vi skal længere frem. I mit arbejde har jeg siden 11. marts, hvor vi blev lukket ned, været i København to gange. Det plejer jeg at være tre-fire gange om måneden. På det område tænker jeg, at der er ting, der kommer tilbage til normale tilstande. Men vi har også lært at være mere digitale. Det, tror jeg, er en platform, kommunerne kommer til at bruge langt mere i fremtiden. Teams-møder og lignende havde jeg ikke arbejdet med før covid-19. Det har været en øjenåbner for mig.

  Jeg tror, jeg på et tidspunkt på en enkelt dag havde 54 opkald, der kun handlede om mink fra hele den danske journaliststand. Så minksituationen var noget, der ændrede min hverdag som borgmester.

Så et øget brug af onlinekommunikation er en af de gode ting, der er kommer ud af coronakrisen?

- Ja, det mener jeg helt klart, også ift. nogle af de ressourcer vi bruger i kommunerne. Der er nogle møder, vi ikke behøver at køre efter, som vi kan klare i det virtuelle rum. Dermed kan vi spare nogle omkostninger og tid. Men der er selvfølgelig også møder, hvor det er nødvendigt at kunne sidde og aflæse hinanden i det fysiske rum. Det er noget, jeg savner og glæder mig til, kommer tilbage.

Hvad er dine mål for 2021 for Holstebro Kommune?

- Først og fremmest har vi gang i et stort byudviklingsprojekt i Holstebro, som vi har arbejdet med i små tre år. Det er et projekt om, hvordan Holstebro skal se ud om 30 år. Vi mister vores sygehus om et års tid. Derfor er vi i gang med en omdannelse af vores gamle købstad, som i 2024 bliver 750 år. Hvordan gearer vi byen til også i fremtiden at være en stor handelsby og centrum for det nordvestjyske område? Derfor har vi blandt andet ansat en direktør til byudvikling i et samarbejde mellem kommunen, handelsstanden og kulturen. Derudover er et andet meget spændende projekt, at vi har lagt billet ind på nye Thor-vindmøller ude i Vesterhavet. Vi håber meget på at kunne blive den havn, hvor man skal servicere de møller fra. Det har vi lagt meget arbejde i, og det bliver afgjort i foråret 2021, så det er bare for at nævne to projekter, som er interessante.

 2021 er jo også et kommunalvalgsår, hvor du skal forsøge at genvinde borgmesterposten. Hvordan vil du gøre det? 

- Jeg vil først og fremmest være arbejdsom, som jeg plejer at være. For mig har der været en kæmpe mangel i 2020. Mit job er jo at komme ud og møde mennesker. Jeg er ikke kontormand. Det har jeg aldrig villet i mit job. Jeg sagde, da jeg blev borgmester, at tre ud af ugens dage, skulle jeg være ude af huset. Men så kom covid-19, og så blev jeg i den grad bænket bag en computer. Så alle de besøg, jeg skulle have på plejecentre, skoler, institutioner osv., de er stort set alle blevet aflyst i 2020. Så mit håb er, at jeg kommer ud og møder borgerne igen i 2021, for det har jeg i den grad savnet. Det er også det, der betyder noget for borgerne rundt i kommunen, tror jeg.

 Hvordan vil det være for dig at få din fjerde periode som borgmester?

- Jeg er lige fyldt 65 år og for at genopstille er der ting, der skal gå op. Motivation og engagement skal være der, men med det byudviklingsprojekt vi har i gang lige nu, har det nok aldrig været større. Derudover skal man have et godt helbred. Til slut skal ens partifæller selvfølgelig synes, det er en god ide, at man stiller op. Det har de jo så syntes. Jeg har virkelig lysten og et drive til at tage en periode mere. Det er også nødvendigt for at have, hvad jobbet som borgmester kræver.

  Jeg tror, det vigtige i kommunal sammenhæng er, at vi er gode til at samarbejde. Det er det, Christiansborg nogle gange kunne lære noget af.

Hvad regner du med at du laver om et års tid?

- Jeg håber selvfølgelig stadig at være borgmester også fra 1. januar. Det at være borgmester er et fantastisk job, og når man først er i det, så kan man ikke tænke sig at lave andet.

Så du er selvtillidsfuld ift. det kommende valg?

- Ja, men man skal altid have respekt og være ydmyg, når man går ind til en opgave. Nu er jeg jo vestjyde, så jeg har begge ben solidt plantet i den vestjyske muld. Jeg ved, der ikke er noget, der kommer af sig selv. Men jeg tror, det vigtige i kommunal sammenhæng er, at vi er gode til at samarbejde. Det er det, Christiansborg nogle gange kunne lære noget af. Jeg plejer at sige, at vi har to måneder hvert fjerde år, hvor vi skal vise, at vi er lidt uenige og kommer med forskellige tilgange. Og når så det er ovre, så er vi i arbejdstøjet, og så er vi i hvert fald i Holstebro enige om 98 pct. af beslutningerne i de næste fire år. 

Hvad så hvis der ikke bliver peget på dig til november næste år?

- Det er jo en risiko, der er. Jeg har jo en alder, hvor jeg godt kan trække mig tilbage. Det ved jeg bare, at jeg ikke er klar til, så hvis det sker, vil jeg gå ind og lave et stykke arbejde i det byråd, som jeg har været en del af i 19 år. Men jeg vil ærgre mig rigtig meget over ikke at sidde i spidsen for kommunen. For når man først har siddet og har fat i enden af rebet, så bliver det ens hverdag. Det bliver man bidt af, og det vil jeg komme til at savne.  

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet