”Jeg følte mig trynet af det establishment, der var”

Det magtfulde embedsværk kvæler byrådets stemmer, mener kommunalordfører Rasmus Prehn (S). Han vil komme demokratiet til undsætning ved at ansætte partifarvede embedsfolk.

Kommunalordførere

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

Planen om en ny nærbanestation i Aalborg vakte glæde – ikke mindst hos det socialdemokratiske byrådsmedlem Rasmus Prehn, for hvem kollektiv trafik er en mærkesag. Men da aalborgenserne for alvor begyndte at debattere, hvor stationen skulle ligge, havde DSB, BaneDanmark og teknisk forvaltning allerede besluttet sig for placeringen, der viste sig at være i strid med borgernes ønske:
”Jeg følte mig virkelig trynet af det establishment, der var. Borgerne ville hellere have den til at ligge ved Sygehus Nord, og de havde ikke haft lejlighed til at sige deres mening, inden det var blevet for dyrt at lave om,” fortæller Rasmus Prehn, der efterfølgende havde en ’meget principiel’ snak med embedsværket om demokrati:
”Jeg sagde, at det ville være rart fremover at have de store borgerdiskussioner tidligt i processen, for det her var blevet for kynisk og bundlinjeorienteret.”
I 2009 – efter Rasmus Prehn var flyttet fra byrådet i Aalborg og ind på Christiansborg – kom Anvendt Kommunalforskning (AKF) med en undersøgelse, der viste, at 40 procent af kommunalpolitikere havde svært ved at gennemføre ideer, hvis ledende embedsmænd var imod. Samtidig rullede sagen om Frank Jensens politiske ansættelser, og det fik Rasmus Prehn til at tænke på, om der egentlig burde være enkelte i det ellers neutrale embedsværk, som var ansat til at styrke politikerne – for simpelthen at undgå, at højtuddannede embedsfolk skyder skorstensfejeren og frisøren ned:
”Jeg forestiller mig en fordelingsnøgle, der tilgodeser alle partier, og som man bruger, når man laver konstitueringen i byrådene. Sådan at politikerne får hjælp til at identificere den politiske pointe, gennemskuet budgettet og får kommunikeret det ud.”

Månedspen til baglandet

Rasmus Prehn er en politiker, der går op i at have tæt kommunikation med partifællerne i hele landet. Siden han blev kommunalordfører for Socialdemokraterne – en post som ellers ikke var eftertragtet internt i partigruppen – har han hver måned skrevet nyhedsbreve til baglandet, der tæller over 800 byrådsmedlemmer.
Her beretter han om, hvad der sker i kommunaludvalget og får spørgsmål og forslag tilbage. Og netværket er helt afgørende for arbejdet på Christiansborg:
”Det betyder, at jeg under de store debatter kan give konkrete eksempler. Det kunne for eksempel være et sparekatalog under opsejling i en kommune, som jeg så kan bruge som ammunition i salen,” fortæller han.

Stop udbudstvang

Hver mandag underviser Rasmus Prehn på Aalborghus Gymnasium i samfundsfag og nyder at vende verdenssituationen over en leverpostejmad på lærerværelset, som han selv beskriver det. Og som han sidder godt lænet tilbage i stolen og skænker kaffe fra termokanden på partikontoret på Christiansborg, er det da heller ikke svært at forestille sig. Men da samtalen kommer til at handle om tvungen konkurrenceudsættelse, rykker han frem i stolen:
”Det loft vil vi have fjernet. En central sats har jo det iboende problem, at de store byer har udbudspotentiale, mens mange andre kommuner ikke har virksomheder med volumen og mulighed for at byde ind på opgaverne,” siger Rasmus Prehn og understreger, at vi slet ikke ved nok om, hvorvidt udbud giver serviceløft, bedre priser eller større medarbejdertilfredshed:
”En ting er snerydning. Men når det nu også kommer til at gælde opgaver med mennesker – kan vi så godt sende det i udbud uden at kende konsekvenserne?” spørger han og svarer selv, inden han sætter kaffekoppen til munden: ”nej”. Et nej, som han i øvrigt er enig med SF, Enhedslisten og Radikale om.

 

blå bog Rasmus Prehn

  • Rasmus Prehn, 37 år og gift med Heidi Linnemann Prehn. Sammen har de to piger.
  • Uddannet i samfundsfag og sociologi fra Aalborg Universitet og har studeret sociologi ved University of Leeds.
  • Medlem af Aalborgs byråd i 2001, hvor han sad i teknisk udvalg, bevillingsnævnet og ældrerådet for Aalborg Centrum.
  • Folketingskandidat i 2003 for Aalborg Vestkredsen. Blev valgt ind i Folketinget i 2005, hvor han var opstillet i Nordjyllands Amtskreds og i 2007 i Nordjyllands Storkreds.
  • I dag Socialdemokraternes kommunalordfører.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet