Kommunen.dk
MENU

”Jeg følte mig trynet af det establishment, der var”

”Jeg følte mig trynet af det establishment, der var”

Det magtfulde embedsværk kvæler byrådets stemmer, mener kommunalordfører Rasmus Prehn (S). Han vil komme demokratiet til undsætning ved at ansætte partifarvede embedsfolk.

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

Planen om en ny nærbanestation i Aalborg vakte glæde – ikke mindst hos det socialdemokratiske byrådsmedlem Rasmus Prehn, for hvem kollektiv trafik er en mærkesag. Men da aalborgenserne for alvor begyndte at debattere, hvor stationen skulle ligge, havde DSB, BaneDanmark og teknisk forvaltning allerede besluttet sig for placeringen, der viste sig at være i strid med borgernes ønske:
”Jeg følte mig virkelig trynet af det establishment, der var. Borgerne ville hellere have den til at ligge ved Sygehus Nord, og de havde ikke haft lejlighed til at sige deres mening, inden det var blevet for dyrt at lave om,” fortæller Rasmus Prehn, der efterfølgende havde en ’meget principiel’ snak med embedsværket om demokrati:
”Jeg sagde, at det ville være rart fremover at have de store borgerdiskussioner tidligt i processen, for det her var blevet for kynisk og bundlinjeorienteret.”
I 2009 – efter Rasmus Prehn var flyttet fra byrådet i Aalborg og ind på Christiansborg – kom Anvendt Kommunalforskning (AKF) med en undersøgelse, der viste, at 40 procent af kommunalpolitikere havde svært ved at gennemføre ideer, hvis ledende embedsmænd var imod. Samtidig rullede sagen om Frank Jensens politiske ansættelser, og det fik Rasmus Prehn til at tænke på, om der egentlig burde være enkelte i det ellers neutrale embedsværk, som var ansat til at styrke politikerne – for simpelthen at undgå, at højtuddannede embedsfolk skyder skorstensfejeren og frisøren ned:
”Jeg forestiller mig en fordelingsnøgle, der tilgodeser alle partier, og som man bruger, når man laver konstitueringen i byrådene. Sådan at politikerne får hjælp til at identificere den politiske pointe, gennemskuet budgettet og får kommunikeret det ud.”

Interesseret i et abonnement? - klik her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.