iPad eller ej
Dens mangel på software, ringe holdbarhed og usmidige teknologi kan gøre iPad til et dyrt og kortsigtet eventyr for folkeskolerne.
iPad eller ej
Dens mangel på software, ringe holdbarhed og usmidige teknologi kan gøre iPad til et dyrt og kortsigtet eventyr for folkeskolerne.
iPad-tablets fra Apple har de seneste år gået som varmt brød til virksomheder og forbrugere og har også vundet indpas i den kommunale ledelse i Aabenraa, Guldborgsund og på Frederiksberg. Et par klasser på Bredstrup-Pjedsted fællesskole i Fredericia er ligeledes kommet med på iPad-bølgen, og Odder Kommune har taget skridtet fuldt ud og for 7,9 millioner kroner ekviperet alle kommunens folkeskolelærere og elever med tilsammen 2.580 iPads.
En iPad er nem og intuitiv at bruge og nem at have med til byrådsmøder. Men er iPads også en indlysende it-løsning til folkeskolen, hvor vi har brug for endnu mere it? De koster nogenlunde det samme som en bærbar pc, og vist bliver det nemmere at inddrage it i undervisningen, når alle har en iPad lige ved hånden. Og kommunalpolitikerne bliver set som moderne og fremsynede, når de forsyner vælgernes børn og lærere med en lækker gadget.
Men selvom en iPad er intuitivt tiltalende, er den ikke nødvendigvis svaret på skolernes it-udfordringer. Og iPads til alle kan hurtigt vise sig at blive en både dyrere og mere kortsigtet fornøjelse, end man skulle forvente.
En af udfordringerne er, at der mest er udviklet dansk pædagogisk materiale til pc’er men ikke særligt meget til iPads, og dermed understøtter den ikke undervisningen i tilstrækkelig grad. Og iPads er heller ikke ret nemme at skrive længere opgavetekster på.
For det andet kan en iPad formentligt ikke holde i de fire år, som er normen for en skole-pc, og det tæller kraftigt ned i det økonomiske regnestykke. Praktisk erfaring viser, at skærmen nemmere går i stykker end på en pc, og da iPad er nem at have med rundt, er det også nemt for en skoleelev at glemme eller forlægge den, sidde på den eller kaste den rundt, mens den ligger i skoletasken. Så inden lang tid vil mange elever ikke have adgang til en fuldt funktionsdygtig iPad.
For det tredje er iPads en usmidig løsning i forhold til fremtidens teknologiske udvikling. Det er faktisk ret usikkert, hvorvidt iPad vitterlig er fremtidens device. Alligevel låser skolerne sig fast på en platform, der kan vise sig at være forkert.
I stedet for at vælge en skrøbelig tablet computer som iPad bør skolerne tænke i lidt andre baner. En løsning er at opbygge en it-infrastruktur, der understøtter blandede miljøer, hvor eleverne kan have deres eget it-udstyr med hjemmefra, uanset om det er pc’er, tablets eller smartphones.
En blandet infrastruktur er stadig brugbar, også når en ny dille har afløst iPads som det hotteste blandt elever, lærere, skoleledelser og politikere. Samtidig kan skolen lægge ansvaret for indkøb og vedligeholdelse af it-udstyr over på eleverne og deres familie (ligesom Odder Kommune i øvrigt har gjort, såfremt eleverne ødelægger deres udleverede iPad).
Det kan umiddelbart synes unfair i forhold til dårligere stillede familier. Men ifølge Danmarks Statistik (april 2011) har 98 procent af alle danske børn adgang til en pc i hjemmet, ligesom halvdelen af alle børnefamilier råder over mindst en pc pr. familiemedlem.
Ikke mindst i de større klasser har de fleste elever i forvejen en computer, som så i øvrigt også kan bruges til mange flere opgaver end en iPad.
Så i store træk findes udstyret allerede. Det skal bare kobles op på en god netværksforbindelse og fleksibel infrastruktur, som folkeskolen skal stille til rådighed. Skolerne kan så tillige overveje, om de vil indkøbe en eller anden form for bærbare til de dårligst stillede familier, hvis de mener, behovet er til stede.
Understøttelse af blandede miljøer er i øvrigt ikke nogen svær øvelse. Nyborg Kommune og kommunens skoler kører i dag med blandede miljøer. Og deres løsning til 3.000 brugere administreres såmænd af en enkelt superbruger ansat på deltid.
Det er som bekendt svært at spå om fremtiden. Men tiltroen til, at alt nyt er godt nyt, og at løsningen ligger i at investere i det yderste led i kæden i form af pc’er og iPads, tør jeg godt spå om: Det vil føre til nye offentlige it-skandaler.
Derfor bør kommuner på skoleområdet være meget opmærksomme på at afveje fordele og ulemper, inden de lægger sig fast på en it-strategi, som helst skal holde længere end tidens aktuelle modelune.
Læs mere på www.easyedu.teaming.dk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.