UKIPS’s første parlamentsmedlem, Douglas Carswell, ankommer på sin første arbejdsdag til Westminster. UKIP får formentlig ikke den store gennemslagskraft i underhuset, da partiets valgchancer begrænses af det britiske valgsystem.Foto: Polfoto / Andrew Parsons
UKIPS’s første parlamentsmedlem, Douglas Carswell, ankommer på sin første arbejdsdag til Westminster. UKIP får formentlig ikke den store gennemslagskraft i underhuset, da partiets valgchancer begrænses af det britiske valgsystem.Foto: Polfoto / Andrew Parsons

Ingen tror at Nigel Farage bliver premierminister

Det britiske protestparti UKIP er ved at brage igennem på nationalt plan efter partiet netop har fået sit første valgte medlem i det britiske parlament. Meningsmålinger viser, at partiet tegner sig for omkring en fjerdedel af de britiske vælgeres stemmer.

Protestparti

Af Lone Theils | [email protected]

Der var fest i Clacton-upon-Sea i forrige uge. Den britiske kystby, der havde kronede dage som turistdestination, inden EasyJet gjorde det billigere at tage til Spanien på ferie, valgte med et overvældende flertal Douglas Carswell som deres parlamentsmedlem. Igen.

Carswell var i forvejen et afholdt parlamentsmedlem i valgkredsen, men da han valgte at forlade det konservative parti til fordel for UKIP, udløste han et suppleringsvalg, som han vandt med et  flertal på 6000 stemmer.

Hans dagsorden var som UKIP's valgprogram simpel: Storbritannien skal ud af EU, og immigrationen til Storbritannien skal stoppes.

Det er politiske løfter, der rammer lige ind i hjertekulen hos mange briter. Hvis der var valg i morgen, og hvis det britiske valgsystem var som det danske, ville det britiske protestparti UKIP kunne få 128 pladser i det britiske parlament. Men valget er først til maj næste år, og det britiske valgsystem, der kun tillader et medlem per valgkreds, betyder, at UKIP selv med 25 procent af de britiske stemmer står til at kunne få et sted mellem seks og ti parlamentsmedlemmer.

Stjæler vælgere

Alligevel er det er tegn på, at UKIP har fat i store dele af den britiske befolkning, mener lektor i moderne politisk historie ved Anglia Ruskin University Richard Carr.

- UKIP stjæler lige nu vælgere fra både de konservative og Labour, konstaterer han.

- Fra de konservative får Nigel Farage stemmer fra fortrinsvis ældre hvide mænd, der mener, at David Cameron er alt for progressiv, eksempelvis ved at tillade homovielser. Fra Labour fisker UKIP stemmer fra den del af befolkningen, der mener at det gamle arbejderparti er blevet alt for middelklasseagtigt og ikke længere bekymrer sig om deres problemer, siger Richard Carr.

De to grupper har en stor ting til fælles med UKIP, pointerer han.

- Bekymringen for immigration fylder virkelig meget for partiet og for disse vælgere, siger han.

Et enmandsparti

Men netop den entydige fokusering kan blive et problem for UKIP, siger han.

- For at være helt ærlig så ville 90 procent af de mennesker, der siger, de vil stemme på UKIP, ikke kunne nævne en eneste politik, partiet har, udover at melde Storbritannien ud af EU og være imod immigration. Det kan blive et problem, hvis partiet skal omstille sig til at være et landsdækkende parti på længere sigt, mener Richard Carr, der også ser et problem i, at UKIP primært bliver tegnet af lederen Nigel Farage.

- Selvom partiet har fået flere og flere medlemmer af lokale byråd og dermed mere politisk ansvar, så opfatter folk det i det store og hele som et enmandsparti og i fremtiden kan det blive svært at appellere til en bredere kreds med kun én mand i front.

Samtidig vurderer Richard Carr, at britiske vælgere på mange planer faktisk ikke bekymrer sig så meget om, hvad UKIP ville gøre, hvis partiet virkelig fik magt i britisk politik.

”For at være helt ærlig så ville 90 % af de mennesker, der siger, de vil stemme på UKIP, ikke kunne nævne en eneste politik, partiet har, udover at melde Stor­britannien ud af EU og være imod immigration.”

- Der er ingen, der tror på, at Nigel Farage bliver premierminister, og derfor er det på en måde ligegyldigt for de fleste vælgere, hvad han ville gøre. Det her er først og fremmest proteststemmer, der handler om, at man er utilfreds med det konservative parti og med Labours leder, og det her virker som den perfekte måde at straffe den siddende elite på for nogle vælgere, pointerer Richard Carr.

At protesten har fået luft under vingerne, viser de seneste meningsmålinger, der giver en tilslutning på 25 procent blandt vælgerne, den højeste nogensinde. UKIP, der blev stiftet af blandt andre Nigel Farage i 1993, har samtidig med flere end 48.000 medlemmer lidt under en tredjedel af det konservative partis medlemstal. Udover Douglas Carswell har den tidligere konservative Mark Reckless skiftet til UKIP og udløst et suppleringsvalg, der finder sted i november.

De nye tal har fået UKIP-leder Nigel Farage til at bebude, at partiet nu går efter 25 valgkredse i det kommende valg fremfor de oprindelig bare ti som partiet havde besluttet sig for at satse på.

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet