Esbjerg er et vigtigt medlem i det internationale netværk World Energy Cities Partnership (WECP), som samler 19 af verdens største og mest indflydelsesrige energibyer i verden.
Esbjerg er et vigtigt medlem i det internationale netværk World Energy Cities Partnership (WECP), som samler 19 af verdens største og mest indflydelsesrige energibyer i verden.
Foto: Port of Esbjerg

Ingen lægger mærke til Danmarks verdensberømte klimaby

Esbjerg spiller ikke bare en central rolle i Danmarks grønne omstilling. Den tidligere fiskerby i Vestjylland er også med til at forme den globale omstilling. Den historie bliver dog ofte overset.

klimaby

Af Emil Staulund Larsen | [email protected]

Jesper Frost Rasmussen (V) sidder i en online paneldebat. Det er der som sådan ikke noget særligt i. Det er snarere en new normal under corona. Det er dog ikke det typiske webinar, som Esbjerg-borgmesteren deltager i.

Paneldebatten under webinaret ‘The Energy Transition in the Citites” er styret af den anerkendte Filippinske journalist José Antonio Vargas. I de små firkanter ved siden af Jesper Frost Rasmussen sidder Jaime Pumarejo, borgmester i Barranquilla i Colombia, Mike Savage, borgmester i Halifax i Canada, og Barney Crockett, overborgmester i Aberdeen i Skotland.

Nogle vil måske undre sig over, hvad en vestjysk borgmester laver i sådan et selskab, men forklaringen hænger på væggen bag ham; en vindmølle.

Esbjerg er overset i de danske medier, når det gæl- der den grønne omstilling. I udlandet er byen til gen- gæld kendt og beundret for den omstilling, som Esbjerg Havn har gennemgået. Derfor har Esbjerg siden 2013 været med i det internationale netværk World Energy Cities Partnership (WECP), som samler 19 af verdens største og mest indflydelsesrige energibyer i verden.

Flere sorte og grønne offshorevirksomheder holder til på Esbjerg Havn, heriblandt MHI Vestas. Credit: MHI Vestas

Selvom Esbjerg er noget nær den mindste by i netværket målt på antallet af indbyggere, så taler Esbjerg med en stor stemme. Jesper Frost Rasmussen er næstformand i netværket, Esbjerg er på vej til at blive CO2-neutral i 2030, og Esbjerg Havn er Europas førende udskibningshavn for havvindmøller.

- Da vi kom med i WECP, var det primært en olie- og gasklub. Vi er dem, der klart har været længst fremme inden for havvind og tidligst haft fokus på den grønne omstilling, siger Jesper Frost Rasmussen og fortsætter:

- Derfor lytter de andre byer nøje til os, når vi fortæller om, hvordan den grønne omstilling kan lade sig gøre.

En ny fortælling om Esbjerg

Det er ellers ikke tit, Esbjerg tager overskrifterne i de landsdækkende medier. I december var Esbjerg i centrum, da regeringen, Venstre, De Radikale, Dansk Folkeparti, SF og De Konservative indgik en ny Nordsøaftale.

Med aftalen blev der sat en slutdato for det danske olieeventyr, som primært er foregået fra Esbjerg, der uo cielt har været Danmarks olie og gashovedstad. Godt hver tiende job i Esbjerg har i dag en forbindelse til branchen, viser tal fra Olie Gas Danmark, og godt halvdelen af de i alt 35.000 job, der er forbundet til branchen, har hjemme i regionen. Senest d. 31. december 2050 er det slut.

I Esbjerg har man dog længe vidst, at den dag ville komme før eller siden. Man har derfor haft travlt med at sætte handling bag de otte ord og ambitioner i den grønne omstilling. I dag er Esbjerg Havn Europas førende havvindmøllehavn, som trefjerdedele af Europas havvindmøller har været igennem.

Esbjerg er ikke den eneste by i WECP med direkte adgang til Nordsøen. Også Stavanger i Norge og Aberdeen i Skotland er med i netværket og ligger med adgang til Nordsøens mange ressourcer så som olie, gas og vindenergi. Credit: MHI Vetsas

 Esbjergs store grønne aftryk i Europa er dog ikke alment kendt i Danmark. Fordommene om fiskeri og industri hænger stadig over byen.

- Vi har nok været bedre til at skabe resultater, end vi har været til at fortælle om dem, siger Jesper Frost Rasmussen.

Esbjergs betydning er overset, mener esbjergenseren.

- Det er vi nok. Da Nordsøaftalen blev indgået, kom vi på den nationale dagsorden, men vores rolle og indflydelse internationalt er nok ikke alment kendt. Det er noget, vi skal blive bedre til at udnytte, svarer Jesper Frost Rasmussen.

Det kan give udfordringer at tiltrække den arbejdskraft, virksomhederne har brug for, hvis de fortsat skal være en del af den innovative bølge.

– Det er lettere for os at få en ingeniør fra Singapore, Tyskland eller England til at flytte til Esbjerg, end det er at få en ingeniør fra København til at flytte vestpå, har administrerende direktør i offshore virksomheden Semco Maritime tidligere fortalt til DI Business.

En KL-undersøgelse fra 2013 viste, at blot tre pct. af ingeniørerne i Hovedstadsområdet kunne forestille sig at arbejde i Esbjerg og omegn. Derfor er der en opgave foran borgmesteren om at få forvandlet et støvet og gråt billede af Esbjerg til et billede af en by, der er spidsen i den grønne omstilling.

Verdens energibyer i forandring

Internationalt er det dog en anden historie. I WECP sidder Esbjerg med på lige fod med verdens uofficielle energihovedstad Houston i Texas, millionbyer i Asien og Saudi-Arabiens oliecentrum i Dammam. Heriblandt repræsenterer Esbjerg fremtidens stemme, og der har været store forandringer i de sidste par år.

- De andre har lyttet til vores rejse, og det har påvirket de andre. Sidste år var jeg i Houston, hvor borgmester Sylvester Turner stillede sig op og sagde, at Houston er verdens energihovedstad, og i fremtiden vil vi være verdens bæredygtige energihovedstad. Når borgmesteren i Houston i det konservative Texas siger sådan, viser det, at det rykker på den store dags- orden, fortæller Jesper Frost Rasmussen.

Og det er også derfor, Jesper Frost Rasmussen var inviteret med til paneldebatten. Han skal tale om bæredygtig energi, grøn omstilling og vindmøller. I netværket repræsenterer Esbjerg borgmesteren altså ikke kun Esbjerg, men hele Danmark og danske virksomheder.

- Vi sidder med borgmestrene for nogle enorme byer, og vi har adgang til nogle kæmpe aktører inden for energisektoren. Når vi fortæller, at den grønne omstilling kan lade sig gøre, og at vedvarende energi kan være rentabel, kan det give en fod inden- for for danske virksomheder og dansk teknologi, fortæller Jesper Frost Rasmussen.

Godt trefjerdele af Europas havvindmøller har en forbindelse til Esbjerg Havn. På havnen kan man med egne øjne se den grønne omstilling i fuld omdrejninger og som bliver større og større. Credit: MHI Vestas

I den indeværende periode, hvor Jesper Frost Rasmussen har været næstformand, har WECP blandt andet optaget sydkoreanske Ulsan som et nyt medlem, hvilket Esbjerg skulle have spillet en aktiv rolle i. Ulsan er udset til kunne blive Sydkoreas svar på Esbjerg, en central hub for udskibning af havvindmøller, og hvor danske Ørsted blandt andet arbejder på at opføre nye vindmølleparker.

- Vi har vist, at omstillingen kan lade sig gøre. Det er ikke noget, der sker på én dag. Det er et langt sejt træk, men det kan lade sig gøre, siger Jesper Frost Rasmussen.

Esbjerg er dog ikke i mål med omstillingen endnu. Esbjerg er en af de danske kommuner, der nu er blevet en del af klimaprojektet DK2020 og sigter mod at være CO2-neutral i 2030. Havnen er ved at gøre sig klar til at udvide havnearealet med en mio. kvm og en uddybning af sejlrenden. Det skal til, for at Esbjerg fortsat kan beholde sin position for udskibning af havvindmøller, som vokser sig større og større.

Derudover venter en energiø bogstaveligt talt i horisonten for Esbjerg. Dermed er Esbjerg fortsat i spidsen af den grønne omstilling for energibyerne - og måske også i spidsen for netværket, når overborgmester i Aberdeeen Barney Crocketts periode som formand udløber i 2022.

- Det er klart, at man har mere indflydelse som formand end som næstformand. Jeg vil ikke være afvisende overfor at kandidere til formandsposten, når vi kommer til det engang, siger Jesper Frost Rasmussen kryptisk.

- Men først har jeg et valg, jeg skal vinde her til efteråret, smiler Jesper Frost Rasmussen.

Vindmølletårne, vinger og naceller udskibes alle fra Esbjerg Havn til hele Europa. Credit: MHI Vestas

 

Energi & forsyning

Klima

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet