Ingen bliver stemt hjem fra Bornholm

I sin åbningstale understregede borgmester Winni Grosbøll (S) mangfoldigheden på Folkemødet og afviste, at det skulle være en realityserie på en eksotisk ø

Åbningstale

Af Sine Riis Lund | [email protected]

BORNHOLM: Folkemødet skal både være det seriøse og det underholdende. Det slog borgmester Winni Grosbøll (S) fast, da hun bød bornholmere, politikere og alle andre velkommen til Folkemødet 2012 på nordspidsen af Bornholm.

Efter sidste års Folkemøde blev det diskuteret, om politik ikke i forvejen var rigeligt poppet. Men ifølge Winni Grosbøll er Folkemødet meget mere end syngende ministre, debatterende politikere og øldrikkende lobbyister, der udgør endnu en realityserie på en eksotisk ø:

- For os er folkemødet et bud på at give demokratiet ny næring på tværs af generationer, politisk observans, religion og andre skel. Folkemødet skal danne baggrund for, at mennesker mødes og har samtaler omkring det, som skaber vores samfund.

Med havet i baggrunden, hundene ved siden af deres ejere og et blafrende dannebrogsflag kunne selv Dansk Folkeparti ikke have lavet en bedre kulisse for Danmarks politiske festival.

Ølejr med tøj på
En festival, hvor der både skal være plads til latter, alvor og eftertænksomhed for at favne alle de fremmødte borgere og besøgende. Dagens åbning af Folkemødet havde særligt fokus på det lette og underholdende.

Efter Winni Grosbøll kom Danmarks tunge drenge godt nok på banen med KL's formand Erik Nielsen (S), Danske Regioners fungerende formand Carl Holst (V), folketingets formand Mogens Lykketoft (S) og så selveste festivalens 'Godfather', som Bertel Haarder (V) blev kaldt. Men med muntre spørgsmål fra blogger og politisk kommentator Jarl Cordua og journalist Torben Steno, så blev tonen munter til stor tilfredshed for de mange fremmødte.

Deltagerne glædede sig over, at selv om det var en ø-lejr, så var det dog med tøj på. Og at ingen bliver stemt hjem de næste fire dage.

Samtidigt blev det i et par mere alvorlige glimt også understreget, at demokratiet er i en tillidskrise rundt omkring i Europa - og netop derfor er folkefestivalen vigtigt.

Mangfoldighed i højsædet
Bertel Haarder fik dog lidt kuldegysninger over, hvad det er han har sat i gang, da han til morgen sejlede ind mod havnen på Bornholm.

- Jeg så alle teltene som sådan en skyline, når man sejler ind i en storby, så tænkte jeg, hvad er det dog, som jeg har været med til at sætte igang. Bevar mig vel! Men det er jo præcis sådan det skal være. Det er en blanding af sommerhøjskole, politisk dyrskue og Roskilde Festival, sagde Bertel Haarder til klapsalver fra den fremmødte skare.

Folkemødet er i gang. De kommende fire dage kan borgere og andre gå til mere end 700 arrangementer, og som det blev understreget fra åbningstalens scene, så er både mangfoldigheden og folkeligheden dette år i højsædet.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet