’Ikke-svar’ mindsker borgerens tillid

Når lokalpolitikere giver ’ikke-svar’, går det ud over nærheden med borgeren. Professor Christian Kock har netop udgivet sin nyeste bog ’De svarer ikke – fordummende uskikke i den politiske debat’.

Retorik

Af Eva J.r Waldorff | [email protected]

Politikere fordrejer, fortier og affejer modstanderes argumenter i den offentlige debat. I hvert fald hvis man skal tro Christian Kock, der er professor i retorik fra Københavns Universitet. I sin nye bog kritiserer han både nationale politikere og andre offentlige debattører for bevidst at vildlede og undvige at svare.  ”Man fortier og bruger i stedet energi på andres dårlige argumenter,” mener han.

Ud over at undlade at svare på spørgsmål kan uskikke for eksempel være at overfortolke modstanderes synspunkter eller flytte fokus fra kernen. Ifølge Christian Kock øger denne tendens borgernes mistillid til de folkevalgte.

’De fordummende uskikke’ er ikke kun at finde på Christiansborg. Også kommunalpolitikere viger ofte uden om, når de bliver konfronteret, siger Christian Kock til Kommunen. I højere grad end tidligere går borgeren glip af orientering om politiske forhold. I stedet mener han, at man bliver vidne til en politisk boksekamp.

Han understreger, at mange tilfælde langtfra er så grelle som i nationalpolitik, men alligevel ser han, at den afvigende retorik har en konsekvens.

”Jeg møder mange, der er dødtrætte af de her tendenser. Hvis vi skal sørge for, at borgere i kommunerne er ­engagerede i politik, så skal politikerne passe på ikke at glide ned ad samme vej,” siger han.

I sin bog giver Christian Kock et eksempel, hvor Københavns Kommunes tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Klaus Bondam (R) undviger at besvare en kritik af lukningen for bilkørsel af Nørrebrogade. 

Selvom Christian Kock fremhæver København som en kommune, hvor politikerne udkæmper hårde retoriske kampe, understreger han, at det langtfra er usædvanligt at se i lokalbladene, hvordan politikere smyger sig uden om at besvare ubehagelige spørgsmål.

Lokale som forbilleder

Når kommunalpolitikere nægter at svare på journalisters spørgsmål eller forholde sig til borgeres kritik, bliver borgeren desillusioneret. På den måde bliver afstanden mellem borger og lokalpolitiker større. Problemet med  svækket tillid hos borgeren er tilmed blevet større efter kommunalreformen, mener Christian Kock.

”Tendenserne kan forstærke problemer ved kommunalreformen, hvor kommunerne er større. Det skaber større afstand, og når man ser, at politikerne ikke svarer på spørgsmål, tænker mange, at de er blevet inficeret med den politiske bacille. Det ville borgerne ikke acceptere, hvis politikeren var deres nabo,” siger han.

Christian Kock understreger, at kommunalpolitikere bør tage kritikken til sig og agere gode forbilleder for deres nationale kollegaer. På denne måde kan man imødegå tendensen til mindsket lokalpolitisk engagement hos borgerne og forhåbentlig ­også  inspirere nationalpolitikerne.

En anden måde at gøre problemet mindre er ifølge Christian Kock at indføre undervisning i de retoriske krumspring allerede fra folkeskolen, så folk bliver bedre til at gennemskue politikeres uskikke.

Kommunikation

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet