Hvilende vandselskaber er ineffektive

Er det rimeligt at slutbrugerne skal betale ekstra for deres vand, fordi nogle vandselskaber er ineffektive? Selvfølgelig er det ikke det, skriver Forsyningssekretariatets chef i dette debatindlæg

DEBAT

Af Redaktionen | [email protected]

Vandselskaberne er naturlige monopoler og kender som sådan ikke til konkurrenter, der kan tvinge dem til at have konstant fokus på en effektiv drift.
I Forsyningssekretariatet skaber vi konkurrencelignende vilkår, som sikrer, at slutkunderne kan få vand til en rimelig pris.

Det er på sin vis forståeligt, at vandselskaberne alt andet lige ikke bryder sig om Forsyningssekretariatets virke. Den seneste tid har især de private vandselskaber været i medierne med et stærkt ønske om at blive fritaget fra ordningen. Om de skal det eller ej, er en politisk beslutning. Men den skal træffes på et retvisende grundlag.

Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) gav i et debatindlæg i dk-teknik torsdag udtryk for, at medlemmerne sikrer en effektiv drift under ”hvile-i-sig-selv-princippet”. Princippet betyder i praksis, at vandselskaberne over en periode på tre til fem år ikke må tjene penge på at sælge vand.

Det princip har nogle fordele, men det sikrer på ingen vis effektive vandselskaber. De økonomiske vismænd har netop kritiseret hvile-i-sig-selv-princippet for det.

Samtidigt ved vi, at der er et endog meget stort potentiale for effektiviseringer i sektoren. Et potentiale på 80 millioner kroner årligt alene hos de 134 medlemmer af FVD, som har en størrelse, så de kommer under vandsektorloven.

I Forsyningssekretariatet gør vi vores til, at det lykkes at gøre potentialet til virkelighed. Hver en effektiviseret krone kan trækkes direkte fra på slutbrugerens vandregning. 

Af Filip Sundram, chef for Forsyningssekretariatet 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet