Helle Adelborg (S) på Rigsbjerggård-grunden i Hvidovres bymidte, hvor den omdiskuterede Rigsbjerggård ligger, hvis eksistens­berettigelse  er blevet diskuteret i snart 40 år. I baggrunden til højre ser vi rådhuset. Foto: Ole Mik
Helle Adelborg (S) på Rigsbjerggård-grunden i Hvidovres bymidte, hvor den omdiskuterede Rigsbjerggård ligger, ”hvis eksistens­berettigelse er blevet diskuteret i snart 40 år.” I baggrunden til højre ser vi rådhuset. Foto: Ole Mik

Hvidovres borgmester: ”Livet er for kort til at bære nag - så svesken på disken”

Hvidovres borgmester er en robust dame, der vil have rene linjer i relationerne og sin mands risotto på tallerkenen. Kom med bagom Helle Adelborg (S), der krydser dagen af med en Wordfeud med mor.

Bagom borgmesteren

Af Hanne Korvig | [email protected]

Hvad er din største politiske ambition for  2017?

Det er udviklingen af vores bymidte. Min ambition er, at vi får vedtaget en helhedsplan, så vi endelig kan få en bymidte med mere liv, og hvor folk bliver lidt længere. Mere bolig, mere erhverv og mere kultur. Og så selvfølgelig genvalg.

Hvor var du i dit liv som 25-årig?

Da var jeg både pædagog på en døgninstitution for børn og en succesfuld svømmetræner med seks landsholdssvømmere i min trup - og skiguide og single. Jeg havde selv en kortere karriere som svømmer, men fik knæproblemer, og så kastede jeg mig over trænergerningen i stedet, fra jeg var sytten. Jeg havde fuldt knald på.

Hvis du ikke var blevet politiker, så var du blevet …?

Skoleleder eller pædagogisk leder på en skole. Det er en naturlig del af mig at søge medindflydelse, så jeg kan gøre en forskel for dem, som ikke har haft de muligheder, jeg selv er vokset op med.

Hvad ligger der altid på dit natbord?

En blyant og en blok. Jeg kan sagtens løbe ind i en god idé om natten, og får jeg ikke skrevet den ned, så er den glemt næste morgen. I mine ferier ligger der også en god bog. Dét har jeg ikke energi til i hverdagene.

Hvad er det sidste, du gør, inden du går i seng?

Jeg afslutter dagen med Wordfeud. Det er en rigtig god måde for mig at få renset ud i tankestrømmen på. Jeg spiller det konsekvent med min mor, min datter, min søster og min veninde. I forhold til min mor, som er 83 år og i øvrigt knivskarp til krydsord, er det helt genialt. Jeg har i perioder rigtig dårlig samvittighed over ikke at have nok tid til at snakke med hende. Så når jeg ‘trækker et træk,’ kan jeg fornemme, om der er liv i den anden ende, og så afslutter vi med at skrive godnat til hinanden ‘derinde.’

Hvilken politikers hjerte, hjerne og holdning beundrer du?

Jeg beundrer Mette Frederiksen og Britta Christensen. Mette er fantastisk til at komme ud, gå “i praktik” og mærke nerven i den virkelige verden. Det gør én til en mere nærværende politiker, tror jeg. Og Britta, min læremester, samarbejdspartner og forhenværende Hvidovre-borgmester, der var drivkraften bag min deltagelse i lokalpolitik: Hun har et stort hjerte, et ægte omsorgshjerte - hun kerede sig om alle ligesom jeg selv. Jeg er ikke blevet politiker for pengene eller kædens skyld, men for at gøre en forskel for mennesker.

Hvilken begivenhed har haft størst betydning i dit liv?

Det er klart at blive mor. Det er det største, der er sket i mit liv. Ubeskriveligt.

Hvad er dit yndlingsmotto?

Du skal behandle andre, som du gerne selv vil behandles. Vi lærer det som små - men glemmer det ofte som voksne.

Er du god til at balancere mellem arbejdsliv og privatliv?

Nej! Når man har Danmarks bedste job, som borgmesterjobbet er, så er det 365 dage om året 24/7, og så er den balancegang en udfordring. Men det er en kunstart, som jeg altid har fokus på, og som jeg konstant øver mig på. Altså – jeg har en meget rummelig og sød familie, men det er da klart, at de lider under det, så jeg er blevet mødt med: “Nå, der kommer ugens gæst!”

Hvad ville du gerne være fri for i dit arbejde?

Selvfølgelig er der noget, der bare bliver til rutinearbejde, og selvfølgelig er der sure kampe og intern kritik i kommunalbestyrelsen - der er mange, der gerne vil have min stol. Men jeg er vild med mit job; det er SÅ varieret og fyldt med søde stunder, der opvejer de sure: et møde med en 12-årig pige, der har skrevet et brev til mig om at være ordblind, et personligt takkebrev fra en borger, borgere på gaden, der er glade, fordi de føler sig prioriterede … Jeg er i bund og grund et glad menneske. Folk møder mig ikke sur, og jeg bærer ikke nag til folk - jeg kan ikke holde det ud. Hvis folk er sure, så lad os få svesken på disken – så rydder vi op, tager en diskussion og får det ud af verden. Livet er for kort til andet.

Hvad kan gøre dig bange?

Nu er jeg ikke typen, der bliver bange. Jeg er en robust dame med en bred ryg. Men jeg synes, der er grund til at bekymre sig over, hvor verden er på vej hen. Terror, oprør, Trump … det er blevet uforudsigeligt og utrygt det hele. Men vi må fortsætte med at leve, som vi altid har gjort.

Hvad er dit bedste kurtiseringstip?

At hive stikket ud, tage på weekend og bare være os! Min mand må ofte dele mig med andre. En handletur for mig i Hvidovre tager hurtigt tre timer - jeg skal jo snakke med folk. Og sidst jeg var ude at spise frokost med min mand og min datter, blev jeg hevet i tre gange, inden vi nåede hen til vores bord - det er klart, det bliver lidt irriterende for dem.

Når jeg ser et dansegulv, så …

Indtager jeg det gerne. Men det er uden min mand - han hader at danse.

Hvad ved dine bysbørn ikke om dig?

Jeg kan tale fuldstændigt flydende bornholmsk!

Hvilket eftermæle vil du gerne have som borgmester?

At jeg ikke kun talte om forebyggelse, men rent faktisk forebyggede - og gjorde en forskel!

Hvidovre Kommune:

Seks gode og en øjebæ

Hvad er dit favoritspisested? 

Min mands italienske køkken. Risotto, uhm.

Hvad er din yndlingsudsigt?

Fra toppen af Hvidovre Rådhus

Hvad er det mest romantiske sted i byen?

Avedøre Gadekær

Hvilken butik ville du ikke undvære? 

Min tøjbutik Cadillac - og den er lige lukket.

Hvad er byens bedste kulturtilbud? 

Vores gamle kaserne, Avedørelejren.

Hvad vil du gerne have, at din by skal være kendt for? 

At det er børnenes og familiernes by.

Hvad er byens største øjebæ?  

Fonagrunden på Gungevej.

Blå bog

  • Helle Adelborg (S)
  • 57 år
  • Borgmester i Hvidovre siden 2012
  • Gift med Kenneth. Har to børn

Demokrati

Netværk

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet