Hvidovre: En fin forretning

På otte måneder er Hvidovres gæld vokset med 35 millioner kroner. Alligevel har det været en klog strategi at optage lån i schweizerfranc, mener direktøren for kommunens centralforvaltning.

Valuta

Af Redaktionen | [email protected]

”Det har været en klog strategi, som har givet så godt, at vi har haft et større overskud i perioden fra 1998 til i dag.”
Sådan siger direktøren for Hvidovres centralforvaltning, Gert Nelth, da Kommunen spørger til Hvidovres lån i schweizisk valuta.
I vores undersøgelse af valutalån er Hvidovre landets tredjemest lånelystne kommune. Ved udgangen af 2009 havde Hvidovre lån for 245 millioner kroner. Siden da er gælden vokset til 280 millioner kroner.
”Vi ser med bekymring på udviklingen i schweizerfrancen. Men der er lyspunkter på vej i den europæiske økonomi. Så vi forventer, at kursen vil blive normaliseret eller falde. Derfor går vi ikke ud og indfrier vores lån og tager et tab nu,” siger Gert Nelth.
Kommunen har regnet sig frem til, at den har tjent 42 millioner kroner på lavere rente og kursgevinster siden 1998. Det forudsætter dog en kurs på 536. Med kursen den 23. august på 566 er overskuddet faldet til 13 millioner. Og hvis kursen stiger endnu mere, er 12 års beregnede gevinster ædt op.
”Hvis kursen kommer ud af kontrol, vil vi overveje, om vi skal lukke forretningen og komme ud af det. Det er, hvis kursen lægger sig omkring 580. Men så har vi stadig en lille gevinst på tre millioner,” siger Gert Nelth.

Hasard for borgernes penge

Den tror Ronald Bullock imidlertid ikke på.
Han er senior account manager i Danske Bank og har arbejdet syv år som valutahandler. Og så er han borger i Hvidovre.
”De kan godt have scoret rentefordele. Men jeg kan ikke forestille mig, at de har været så svineheldige at score nok til at dække tabet i valutakursen,” siger han.
Ronald Bullock mener, kommunen har lavet en skævert, der koster borgerne mindst 30 millioner kroner.
”Jeg er chokeret over, at kommunen har sådan nogle lån. De er hamrende farlige. Der er kun en type mennesker, der skulle have lov at låne i schweizerfranc, og det er schweizere. Det her er ren hasard,” siger han.
 Centraldirektør Gert Nelth ryster imidlertid ikke på hånden:
”Det har været en meget, meget fin forretning. Men det kræver jo, at man har fokus på lånet. Og vi har dygtige folk, som har forstået at optage lån, når kursen var ekstremt høj og afvikle til en lavere kurs. Det har bidraget til velfærd til borgerne,” siger han og tilføjer:
”Jeg mener, man har pligt til at forvalte borgernes penge på en forsvarlig måde.”

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet