Hver fjerde foretrækker Pape som statsminister
Hver fjerde foretrækker Pape som statsminister
25 procent. Så mange foretrækker Søren Pape som statsminister, hvis det bliver de borgerlige partier, der vinder regeringsmagten. Det viser en rundspørge, som AB Analyse har lavet for Kommunen. Kristian Thulesen Dahl topper vælgernes ønskeliste over blå statsministre med hver tredje stemme, mens oppositionens leder, Lars Løkke Rasmussen, må nøjes med 29 procent.
Søren Papes popularitet overrasker professor emeritus i statskundskab ved Aarhus Universitet, Søren Risbjerg Thomsen.
- Det er en overraskende konklusion. Det havde jeg ikke gættet på. Det skal nok også ses i lyset af, at Lars Løkke Rasmussen ikke er særlig populær, siger han, og den opfattelse deler valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.
- Det er udtryk for, at rigtig mange ikke opfatter Lars Løkke som den naturlige leder i den borgerlige blok. Det viser, at han har et dårligt ry blandt rigtig mange vælgere, siger han.
Papes potentiale
Ifølge Kasper Møller Hansen indikerer undersøgelsen, at både De Konservative og Dansk Folkeparti har større potentiale for at flytte vælgere henover midten end Venstre.
- Det er ret interessant. Det er tegn på, at Lars Løkke ikke kan trække stemmer over midten. Han har ikke fat i brede vælgerskarer her, og i forhold til at flytte vælgere over midten har Thulesen Dahl og Pape bedre muligheder, siger han.
Men Pape-effekten ser ud til at udeblive, når man kigger på de seneste meningsmålinger for De Konservative. Her sætter formandens popularitet sig ikke noget aftryk. Tværtimod.
Papes paradoks
Søren Risbjerg Thomsen har netop lavet en større valgprognose, der viser, at De Konservative går tilbage for tredje måned i træk og partiet nu står til at få 4,5 procent af stemmerne. Hvis det holder stik ved et valg, opnår partiet kun otte mandater. Det vil ifølge Søren Risbjerg Thomsens geografisk udspecificerede prognoser betyde, at Søren Pape ikke kommer i Folketinget.
”Det er udtryk for, at rigtig mange ikke opfatter Lars Løkke som den naturlige leder af den borgerlige blok. Det viser, at han har et dårligt ry blandt rigtig mange vælgere.”
Den skarpe kontrast mellem Papes popularitet og De Konservatives vigende vælgertilslutning kan forklares ved, at partiets politik ikke skiller sig lige så meget ud som deres formand, siger Søren Risbjerg Thomsen.
- Det kan godt være, at befolkningen i almindelighed synes, at han er god nok og troværdig og så videre, men det er ikke det samme som, at man tror på, at det er ham, der kan løfte partiet, siger han.
Ifølge Kasper Møller Hansen er det Papes politiske position, der er afgørende for tilslutningen.
- Det er klart, at de røde vælgere hellere vil have en partiformand, som rent politisk ligger tættere på dem, og både Pape og Thulesen Dahl ligger tættere på de røde på nogle punkter, siger han.
Omvendt påpeger begge valgeksperter, at undersøgelsens resultat også kan læses som et fravalg snarere end et tilvalg.
- For mange røde vælgere er det lidt et valg mellem pest og kolera, og derfor ligger de, som de gør, siger Kasper Møller Hansen.
Kontrolleret glæde
Af princip udtaler Søren Pape sig ikke om meningsmålinger - hverken gode eller dårlige. Mai Mercado, der er partiets politiske ordfører, tager resultaterne med optimisme uden jubel og giver sin egen forklaring.
- Han har en god troværdighed, og han har en klar og god måde at kommunikere på, og det tror jeg er vigtigt for mange, siger Mai Mercado. Mere forbeholdent svarer hun på, hvordan det kan være, at Papes popularitet ikke i større grad smitter af på partiet.
- Selvfølgelig ændrer målinger sig ikke over natten, og folk skal både lære Søren Pape og mig at kende, siger Mai Mercado.
Men undersøgelsen viser vel, at Pape allerede er kendt og velset. Hvordan kan det være, at han er så populær, mens De Konservative endnu en gang går tilbage?
- Vi er i gang med at folde vores politik ud. Der er hele tiden udspil på vej, som skal være med til at sætte rammen for, hvad det er, vi vil, så det bliver lysende klart, siger Mai Mercado.
Når I nu har en populær formand, hvad er så forklaringen på, at der ikke er kommet en Pape-effekt i meningsmålingerne for jer som parti?
- Vi har hele tiden sagt, at vi ikke tror, der er et quick-fix, og den her undersøgelse ændrer ikke på, at for os er det lange seje træk det afgørende, siger Mai Mercado.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.