Husdyrsager hober sig op i kommunerne igen

Antallet af afgjorte husdyrsager i kommunerne er det sidste halve år styrtdykket og ligger nu på det laveste niveau i næsten tre år. Dybt deprimerende, mener Landbrug & Fødevarer. 

Landbrug

Af Redaktionen | [email protected]

Det går igen ned ad bakke med kommunernes husdyrafgørelser. En ny opgørelse fra Miljøstyrelsen viser, at antallet af afgjorte sager i kommunerne i de seneste to kvartaler ligger på det laveste niveau i næsten tre år. 

Statistikken viser desuden, at kommunerne det seneste halve år har modtaget markant flere nye sager, end de har afgjort. Puklen med sager på de kommunale skriveborde vokser altså igen. Landbrug & Fødevarer er skuffet over udviklingen.

”Det er dybt deprimerende, at antallet af afgjorte sager i kommunerne er faldet så brat. Vi kan jo se, at kommunerne kan behandle en masse sager, når de har markant fokus på det,” siger miljøchef Anette Christiansen med henvisning til de 1.427 sager, som kommunerne afsluttede op til 1. oktober 2010. 

Ingen faste grænser 

I marts indgik KL og Miljøministeriet en ny husdyraftale, som i modsætning til den gamle ikke rummer faste sagsbehandlingstider. I stedet skal KL opfordre kommunerne til at opretholde rimelige sagsbehandlingstider. 

Landbrug & Fødevarer ærgrer sig over, at den nye aftale ikke indeholder sagsbehandlingstider. 

”Det mener vi, at der burde have været. I Tyskland er de maksimale sagsbehandlingstider skrevet ind i loven. Det kan vi kun kigge misundeligt på,” siger Anette Christiansen. Hun opfordrer KL og Miljøministeriet til at følge udviklingen tæt, så sagspuklen i kommunerne ikke får lov til at vokse.

Mange forklaringer 

I KL mener specialkonsulent Martin Skriver, at der er en række forklaringer på nedgangen i antallet af afsluttede sager. Han peger for det første på, at kommunerne ydede en ekstraordinær indsats frem til 1. oktober for at fjerne sagspuklen. En indsats, som kommunerne havde fået ekstra økonomiske midler til.

”Mange kommuner hyrede ekstra folk, og ansatte udskød ferie og andre opgaver for at nå målet. Så det er ikke overraskende, at der efter 1. oktober ville komme en periode med afmatning,” siger han. 

For det andet peger Martin Skriver på, at de mange hjemviste sager fra Natur- og Miljøklagenævnet tager tid, samt at Miljøstyrelsen har fastlagt nye retningslinjer om blandt andet dyretryk, som er vigtige for kommunernes afgørelser.

”De nye retningslinjer giver stof til eftertanke, og derfor er nogle kommuner i gang med at finde ud af, hvordan disse sager fremover skal håndteres. Miljøstyrelsen har lavet en vejledning, men det er kompliceret og åbner for en masse nye faglige spørgsmål i kommunerne,” siger han.

Endelig pointerer Martin Skriver, at der har været tekniske problemer med nogle af de værktøjer, som Miljøstyrelsen stiller til rådighed for kommunerne. Blandt andet har portalen Husdyrgodkendelse.dk haft store problemer.

 

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet