Benedikte Kiær bor tæt ved kysten og drømmer om at lære crawl. “Jeg synes, det er pinligt at bo ved vandet og kun kunne bryst- og rygsvømning.
Foto: Allan Nørregaard
Benedikte Kiær bor tæt ved kysten og drømmer om at lære crawl. “Jeg synes, det er pinligt at bo ved vandet og kun kunne bryst- og rygsvømning.” Foto: Allan Nørregaard

Helsingørs borgmester: “Jeg er god til at finde ro i kaos”

Helsingørs borgmester er nummer seks ud af en børneflok på syv, var otte år om at blive mor, og hendes søn er hendes fars barnebarn nummer tyve. Kom med bagom Benedikte Kiær (K), der har lært at navigere i kaos og ikke tolererer opkast … på Facebook.

Bagom borgmesteren

Af Hanne Korvig | [email protected]

Hvad er din største politiske ambition for 2017?

Det er helt klart, at vi får et godt valg til efteråret, og at vi kan genvinde borgmesterposten. Derudover glæder jeg mig over det gode samarbejde, som vi har fået med regionen om et nyt sundhedshus. Efter lukningen af vores hospital i 2013 har vi haft et stort pres på vores sundhedsvæsen i det nordsjællandske. Men nu får vi et hus med både akutklinik, aflastningspladser, lægepraksis, røntgen, genoptræning ... Det bliver rigtig godt.

Hvor var du i dit liv som 25-årig?

Jeg boede i en lille lejlighed på Frederiksberg og læste organisk kemi på Københavns Universitet. Meget af tiden foregik i et laboratorium - et rigtigt detektivarbejde og spændende for sådan en matematiknørd som mig. Men jeg fik desværre allergiske reaktioner - udslæt, rindende øjne, åndedrætsbesvær - og skiftede spor til statskundskab lige inden min specialeskrivning. Om sommeren arbejdede jeg fuld tid på Restaurant Viften i Tivoli. Det gjorde jeg i ni år. At arbejde i Tivoli er nærmest en livsstil, men jeg nåede det hele.

Hvad ligger der altid på dit natbord?

Min mobil, som er mit vækkeur, og et par bøger, som jeg først får læst, når jeg får ferie. Lige nu venter Ulla Terkelsen med sin ‘Med kærlig hilsen’. Når jeg står op, ligger Lauges sut også på bordet.

Hvad er det sidste, du gør, inden du går i seng?

Tjekker, at Lauge har dynen på.

”Jeg har prøvet at have en kæreste i en del år, som også var en del af det politiske liv, og så kommer det altså til at fylde for meget. Min mand er mekaniker, og han elsker maskiner.”

Nævn en nuværende borgmester, som du beundrer – og hvorfor?

Min gode kollega Michael Ziegler gør det rigtig godt. Han er visionær og nærværende. Han har både blik for hverdagen og en langsigtet plan for sin kommune. Jeg var med ham rundt til borgerne ved kommunal- og regionsrådsvalget i 2009, og man kunne bare mærke, hvor glade de var for ham.

Hvilken person eller begivenhed har haft størst betydning for dit liv?

Som barn var det min stærke og karismatiske farmor Lily. Hun var modstandskvinde, flygtede til Sverige under 2. verdenskrig, stod ved sine holdninger og værdier og stod op for sit land på godt og ondt. Hun døde 91 år gammel, da jeg var 15. Hun faldt i sit hus og ville ikke leve mere. Hun sagde farvel til mig. Og da jeg kom tilbage på hospitalet for at besøge hende, sagde hun: ”Hvorfor kommer du her igen? Jeg har jo sagt farvel!”

Som voksen har det klart været at blive mor og få Lauge. Lars og jeg var otte år om at blive forældre. Dét har jeg valgt at være åben om, fordi mange tror, at barnløshed handler om et bevidst fravalg og dyrkning af karriere. Alt for mange – også på Borgen – kunne ikke forstå, at det overhovedet kunne være et problem at blive forældre?! Og det sætter selvfølgelig sit præg på den politik, der bliver ført. Men hey, hallo: Vi er rigtig mange mænd og kvinder, der kæmper en brav kamp for at få børn her.

Hvilket karaktertræk kan du bedst og dårligst lide ved dig selv?

Det bedste er, at jeg kan klare mange opgaver og udfordringer uden at tabe hovedet. Og så er jeg tålmodig - også med familien. Jeg er god til at rumme mange forskellige typer af mennesker. Det dårlige er, at jeg er min egen største “selvpisker.” Jeg skal virkelig bremse mig selv, for jeg er typen, der kan arbejde hele tiden, og jeg stiller lidt for høje krav til, at tingene skal være perfekte. Men jeg øver mig og bliver bedre og bedre til “godt nok.”

Hvilket nummer er du i søskenderækken? Og hvad har det betydet for dig?

Jeg er nummer seks ud af syv i min fars række af børn fra to ægteskaber og min mors første. Lauge er min fars barnebarn nummer 20, og flere af mine søskende er skilt og gift igen, så der går rigtig mange mennesker ud og ind i vores familie. Jeg tror, det har betydet, at jeg kan finde ro i kaos. Med så mange mennesker vil der altid være konflikter og kontroverser på kryds og tværs, og jeg har lært at navigerere i det - ikke lade mig gå på af det, for når én konflikt er løst, så opstår der en ny. Derfor er det skønt og vigtigt, at jeg har min egen base også; min egen lille familie, hvor vi er stærke sammen.

Hvad ville du gerne være fri for i dit arbejde?

Den hårde tone i debatten på de sociale medier, som smitter af på den offentlige debat. Den er så hamrende altødelæggende for demokratiet. Det er både politikere imellem og borgere og politikere imellem, man kaster op – ud over det hele, som var det Ekstra Bladets Nationen. Og der er stor fare for, at vi politikere trækker os fra debatten, når der står nogen og råber SVIN lige ind i hovedet på os eller prøver at svække ens troværdighed for at fremme sin egen. Man skal kunne have kant uden at svine andre til. Men det er desværre den lette vej til at komme hurtigt i medierne - men på hvilket grundlag?! Jeg vil bevare min egen facebookside, men jeg fjerner opkast. Konsekvent.

Hvad kan gøre dig vred?

Uretfærdighed.

Hvad kan gøre dig bange?

At der skal ske Lauge noget.

Passer mottoet: Bag enhver succesfuld mand / kvinde står en stærk kvinde /mand - på dig?

Ja. Stærk og tålmodig mand, der nogle gange stiller op til ting og sager, hvor han godt kunne finde på noget andet at lave. Men han bakker op om min karriere og mine politiske drømme, og det gode er, at han ikke er politisk aktiv, for så kan vi tale om alt muligt andet, når jeg kommer hjem.  Jeg har prøvet at have en kæreste i en del år, som også var en del af det politiske liv, og så kommer det altså til at fylde for meget. Min mand er mekaniker, og han elsker maskiner.

Når jeg ser et dansegulv, så …

- tænker jeg: For pokker, jeg har de forkerte sko på. Min fødder er ikke helt de samme, efter at jeg har  været gravid, så jeg skal til at finde mig nogle mere behagelige sko, som også er gode at danse i.

Hvad ved dine bysbørn ikke om dig?

At jeg rigtig gerne vil lære at crawle. Jeg synes, det er pinligt at bo ved vandet og kun kunne bryst- og rygsvømning.

Hvad er meningen med livet?

Kærlighed.

Helsingør Kommune

Seks gode og en øjebæ

Hvad er dit favorit spisested?

Ciao Ciao - en sicilianskejet restaurant

Din yndlingsudsigt?

Fra Kysten mod Sverige - den kan man tage rigtig mange steder fra Helsingør.

Det mest romantiske sted?

En varm solskinsdag i Hornbæk

Hvilken butik ville du ikke undvære?

Michael Find Blomster

Det bedste kulturtilbud?

Kulturhavnen

Hvad vil du gerne have, at din kommune skal være kendt for?

En god værtskommune for gæster, turister og nye borgere

Den største øjebæ?

Serveringsvognene på Axeltorv - de ligner toiletbygninger.

Blå bog

Benedikte Kiær (K)

  • 47 år
  • Borgmester i Helsingør siden 2014.
  • Gift med Lars der har en søn på 16.
  • Sammen har de Lauge på 15 måneder.

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet