Helsingør er en af landets smukkeste byer

Kommentar

Af Redaktionen | [email protected]

Helsingør er en af landet absolut smukkeste og allerbedst bevarede byer. Helsingør har en fin og gammel bygningsmasse, og den er det mirakuløst lykkedes at bevare stort set intakt i bymidten. Allerede i 60’erne var der startet en bevægelse, som satsede på at undgå det, som de fleste andre byer blev udsat for: nedrivning af væsentligt gammelt og opførelse af kvalitetsringe nyt.
Det blev ligefrem politisk in at værne og respektere i Helsingør. I lighed med Køge og Ringkøbing blev Helsingør en af de tre danske byer, der tog bykultur alvorligt og blev de bedst bevarede og facademæssigt mest forfinede. Men det kom altså ikke af sig selv. Der var ildsjæle, der stod bag og sikrede, at der blev lavet bevarende lokalplaner og udarbejdet facaderegulativer. Og skridt for skridt blev hele bymidten forbedret. I dag kan intet ændres uden kommunal godkendelse. Man har en finger med i spillet i selv den mindste forandring, og det pynter på byen. Tre mindre byer som Dragør, Ærøskøbing og Svaneke kan regnes med i samme kategori, men de er mindre, og dem er den voldsomme udvikling gået uden om, ikke mindst på grund af deres placering langt væk fra alfarvej.
Nu om dage er andre gode byer fulgt efter og kan regnes blandt de bedst bevarede. Det er bl.a. Assens, Nyborg, Horsens, Aabenraa, Aalborg, Frederikshavn og dele af Fredericia ... og flere er på vej. Men det tager tid, og derfor var det godt, at Køge, Ringkøbing og Helsingør var med fra starten.

En oplevelse

Helsingør ligger smukt ud til Øresund, over for fantastiske Helsingborg med nok en af Europas bedste og mest vellykkede havnepromenadeetableringer. Det vælter ind med turister til Helsingør, og derfor er det jo kun en fordel, at den historiske by med smukke Kronborg også tager sig godt ud. Det er simpelt hen en oplevelse at færdes gennem den gamle bymidte. Ikke at det er et museum som Den Gamle By i Århus, nej det er en levende by med masser af liv og moderne handelsliv i de gamle huse ... ikke kulisser, men rigtige huse med masser af alder. Det tiltrækker folk og er en daglig glæde for dem, der bor der til hverdag. Hvorfor dog gå i et storcenter, når man kan handle det hele i så smukke omgivelser. Og så er der endda indrettet et velfungerende nyt handelscenter i direkte tilknytning til bymidten.

Kulturværftet på vej

Helsingør har foruden Kronborg en smuk gammel stationsbygning og et fint gammelt, nu desværre (man fristes til at sige selvfølgelig) nedlagt posthus. Der er om lidt det nye store og efter sigende meget attraktive Kulturværftet, et kæmpe kulturcenter over for Kronborg. Og så er der al den livlige færgetrafik mellem Helsingør og Helsingborg. Det skaber liv og masser af omsætning – ikke mindst af de våde varer. Helsingør har jo ikke et systembolag, men fri handel med våde varer.
Men når nu Helsingør gør det så godt, så ville det også være klædeligt at få flere af byens indfaldsveje gjort mere indbydende og især få sat skik på en anden af kommunens interessante byer: turistbyen Hornbæk. Den trænger i den grad. Den har gennem mange år fået en sjusket, simpel og ligegyldig behandling - i modsætning til hovedbyen Helsingør.
Stor ros til den smukke gamle by Helsingør, som det lykkedes at værne om sin ­kulturarv – før stort set alle andre, og før det var for sent, inden bulldozerne lagde det halve ned – som i f.eks. ­Holbæk.

Kultur

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet