Politik fra rødderne

Helsingør er en af landets smukkeste byer

 kommentar

Af Redaktionen | [email protected]

Helsingør er en af landet absolut smukkeste og allerbedst bevarede byer. Helsingør har en fin og gammel bygningsmasse, og den er det mirakuløst lykkedes at bevare stort set intakt i bymidten. Allerede i 60’erne var der startet en bevægelse, som satsede på at undgå det, som de fleste andre byer blev udsat for: nedrivning af væsentligt gammelt og opførelse af kvalitetsringe nyt.
Det blev ligefrem politisk in at værne og respektere i Helsingør. I lighed med Køge og Ringkøbing blev Helsingør en af de tre danske byer, der tog bykultur alvorligt og blev de bedst bevarede og facademæssigt mest forfinede. Men det kom altså ikke af sig selv. Der var ildsjæle, der stod bag og sikrede, at der blev lavet bevarende lokalplaner og udarbejdet facaderegulativer. Og skridt for skridt blev hele bymidten forbedret. I dag kan intet ændres uden kommunal godkendelse. Man har en finger med i spillet i selv den mindste forandring, og det pynter på byen. Tre mindre byer som Dragør, Ærøskøbing og Svaneke kan regnes med i samme kategori, men de er mindre, og dem er den voldsomme udvikling gået uden om, ikke mindst på grund af deres placering langt væk fra alfarvej.
Nu om dage er andre gode byer fulgt efter og kan regnes blandt de bedst bevarede. Det er bl.a. Assens, Nyborg, Horsens, Aabenraa, Aalborg, Frederikshavn og dele af Fredericia ... og flere er på vej. Men det tager tid, og derfor var det godt, at Køge, Ringkøbing og Helsingør var med fra starten.

En oplevelse

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Log ind på
Glemt kodeord?

Kultur


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57