Grundvandet truet af ulovlig gift

Landmænd afsløret i handel med ulovlig gødning og sprøjtegift som fører til lukning af vandboringer

VAND

Af Redaktionen | [email protected]

KØBENHAVN: En række kriminelle bagmænd forsyner danske landmænd med ulovlig gødning og sprøjtegift, som ødelægger miljøet og i værste fald kan give kræft. I samarbejde med DR-programmet 'Bag facaden' har Politiken brugt undercovermetoder til at afsløre den skjulte grovvarebranche, som gør det muligt for danske landmænd at bryde loven og bruge de forbudte og i flere tilfælde farlige varer.

I Skat, som i første instans har ansvaret for efterforskningen på området, erkender man, at det er svært at få bugt med kriminaliteten.

- Det her er kun toppen af isbjerget. Vi har en klar fornemmelse af, at der er mange bagmænd derude. Det handler blot om at finde dem, siger specialkonsulent Bettina Kaastrup fra Skats særlige indsatsenhed på området, til Politiken.

I Danva, sammenslutningen af danske vandværker, vækker afsløringen forargelse.

- Det er rystende. De her ting risikerer at ende i grundvandet. I sidste ende handler det om vores helbred, siger funktionschef Lars Fischer.

Der lukkes i gennemsnit to grundvandsboringer om ugen på grund af rester af sprøjtegift, og ifølge Lars Fischer bliver det stadigt sværere at finde rent drikkevand her i landet.

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet