Grønne indkøb er kommunernes egen sag

Borgmestre roser ordning, der forpligter til grønnere indkøb. Ikke alle er dog lige begejstrede for tanken om at gøre ordningen obligatorisk.

Agora

Af Redaktionen | [email protected]

Kommunale indkøb skal ske med ekstra omtanke for miljøet, og det kan gælde indkøb af alt fra biler til bleer og kaffe. 

Det har kommunerne i København, Aarhus, Odense, Herning, Sønderborg og Egedal forpligtet sig til, efter de er gået ind i det såkaldte ’Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb’ med Miljøministeriet. 

Stod det til miljøministeren var langt flere end de seks kommuner med i ordningen, men endnu er det helt op til kommunerne selv.

Egedals borgmester, Willy Eliasen (V), ser ingen grund til, at kommunerne undlader at gå ind i ordningen. Han påpeger: ”Som offentlige indkøbere har vi et udvidet ansvar for, hvordan vores forbrug påvirker vores borgeres sundhed og vores fælles natur- og energiressourcer.”

Ayfer Baykal (SF), teknik- og miljøborgmester i København, fremhæver ud over borgernes sundhed yderligere fordele ved ordningen:

”At købe grønt ind handler i det hele taget om at købe smartere ind, altså købe produkter, der lever i længere tid, så vi reelt bruger færre ressourcer, eller mere energibesparende produkter end standardvaren, så vi får både en grøn gevinst og økonomisk gevinst.”

Frihed til at vælge

Formanden for Holbæk Kommunes udvalg for klima og miljø, John Harpøth, er mere skeptisk over for indkøbssamarbejdet:

”Jeg synes det er fint, at forslaget bliver lagt frem til os, men jeg går ud fra – og det kan jeg da også se på vores statistikker i vores kommune – at de indkøb, som bliver gjort, også omkring de grønne indkøb, bliver gjort på en sådan måde, at der er rentabilitet i det,”

Han er derfor også imod en obligatorisk ordning: ”P.t. synes jeg det er en dårlig idé at tvinge kommunerne til det, men jeg tror den ordning kan blomstre ad frivillighedens vej og blive en del af det opsæt, der er i kommunerne rundt omkring.”

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet