Grøn energi er fremtidens effektivisering

Næsten alle kommuner tænker energibesparelser ind i renoveringer. Og det er klogt, mener tænketanken Concito. 

Energirenovering

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

Det er en solstrålehistorie. Bogstavelig talt. 

Da der i 2002 skulle installeres en ny gaskedel på Ortved Plejecenter, gik Ringsted Kommune et skridt videre og satte solfangere på taget. 

I kælderen på plejecentret ligger et vaskeri, hvis maskiner indtil da brugte en masse energi på at varme koldt vand op. Men nu kunne man slutte maskinerne direkte til den varme hane.  Vandet herfra var jo allerede varmet op af solen. Og vupti. Energiforbruget faldt drastisk. 

Det samlede projekt kostede 900.000 kroner, og siden færdiggørelsen har det årlige energiforbrug ligget 20-25 procent under niveauet fra 2001. 

”Det er altid interessant med vedvarende energi, men der er ikke så mange kommunale bygninger, hvor det giver mening med solfangere. En skole er for eksempel lukket hele sommeren, hvor solen skinner mest. Men her gav det god mening,” siger ingeniør Nanna Højgaard, som er ansvarlig for Ringsted Kommunes energiprojekter. 

Og gevinsten rækker videre end den kontante, årlige besparelse. For der er tale om en langsigtet investering, som skaber budgetsikkerhed, påpeger Niels Radisch fra konsulentfirmaet Rambøll. 

”Man gør sig uafhængig af de svingende energipriser. I dag er naturgasprisen meget højere, end den var, da anlægget blev installeret. Så man skifter en usikker energipris ud med en kendt pris på det lån, man har optaget,” siger Niels Radisch. 

De fleste kommuner er da også opmærksomme på gevinsterne. En undersøgelse fra Elsparefonden viste for et år siden, at 91 procent af kommunerne tænker energibesparelser ind, når kommunale bygninger skal renoveres. 

Og det er der god fornuft i, mener formanden for den grønne tænketank Concito, Martin Lidegaard. Han peger på, at prisen på olie for eksempel er steget fra 175 kroner pr. tønde i 2009 til omkring 500 kroner i dag. 

”Der er stigende priser på alt. Priser vil altid svinge, men der er ingen tvivl om, at de vil stige strukturelt. Ved at investere i energibesparelser og vedvarende energi garderer man sig mod det. Man bliver ikke ramt på samme måde, når prisen tager en tur opad,” siger han. 

”I dag fokuserer vi meget på at effektivisere arbejdsprocesser i den offentlige sektor. Jeg er overbevist om, at ressourceeffektivitet bliver den nye tids effektivitetsbegreb. Det er en megatrend,” siger Martin Lidegaard.

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet