Frikommune forsøg: Hver tredje bliver afvist

Frikommunerne har sendt 150 forskellige forslag ind, men op mod en tredjedel bliver afvist. KL undrer sig over flere af afslagene. 

Nytænkning

Af Sofie Flensburg | [email protected]

Hvis den nye frikommunelov bliver vedtaget til sommer, kan 90 af frikommunernes i alt 150 forslag træde i kraft. 

Af de resterende bliver størstedelen afslået, oplyser Indenrigsministeriet. KL studser over flere af afvisningerne.  

”Der er en række af afvisningerne, som vi undrer os over, og som vi gerne vil se begrundelserne for. Vi ser derfor frem til en dialog med de respektive ministerier om, hvilke principielle hensyn der ligger bag afvisningerne,” siger chefkonsulent i KL Peter Østergaard. 

Han vil dog se de konkrete begrundelser for afvisningerne, inden han udtaler sig om, hvilke det drejer sig om. 

Indenrigsministeriet oplyser, at årsagerne til afvisningerne blandt andet er, at forslagene strider mod grundloven, EU-regler, vil give frikommunerne væsentlige økonomiske fordele eller tilsidesætter hensynet til borgernes retssikkerhed. 

Borgmestre er splittede

En af de kommuner, der har måttet vinke farvel til mange af sine idéer, er Odsherred. Kommunen ansøgte blandt andet om at kunne give borgerne gratis offentlig transport og eksperimentere med tolv års skolegang, men fik afslag på begge dele. Det ærgrer borgmesteren. 

“I Odsherred har vi brugt rigtig meget energi og kræfter på, at lave frikommuneforsøg, hvor vi tænker ud af boksen. Derfor er det skuffende, at så mange af vores forslag er blevet afvist. Særligt fordi argumentationen har været, at det er fordi, vi er for ambitiøse,” siger Thomas Adelskov (S) og peger på, at forslaget om at udvide skolepligten blev afvist med den begrundelse, at det var for juridisk kompliceret. 

Også i Vesthimmerlands Kommune mener borgmesteren, at argumenterne for afslagene er tynde, og at det går for langsomt med godkendelserne.

”Vi er selvfølgelig tilfredse med det, vi får igennem, men ikke med mængden,” siger borgmester Knud Kristensen (K) og tilføjer, at kommunen planlægger at sende nogle af forslagene ind igen med frisk argumentation. 

”Vi har besluttet os for ikke at være negative,” siger han. Vesthimmerland har indtil videre fået godkendt 11 af deres 39 forslag.  

I Vejle er 26 ud af 35 indsendte forslag derimod blevet godkendt, og kommunen forventer endnu flere godkendelser, når frikommuneloven bliver vedtaget. 

Også Odenses borgmester Anker Boye (S) er positiv i forhold til tilbagemeldingerne fra Christiansborg.

”Jeg er meget tilfreds med, at vi får lov til at sætte fokus på seks overordnede områder, og vi har forståelse for, at det ikke er alle forslagene, der kan gennemføres,” siger han. 

Hvis frikommuneloven går igennem, kan Odense gennemføre 25 af deres 42 forslag. 

Frygter bureaukrati

Fredensborg Kommune har sendt i alt 47 forslag ind og kun fået afslag på ét. Derfor er borgmesteren som udgangspunkt tilfreds. 

”Men der er også tidsler, fordi i dialogen med ministerierne oplever vi tendenser i centraladministrationen til at gøre frikommuneforsøget alt for bureaukratisk,” sagde Thomas Lykke Pedersen i sin tale på KL’s topmøde for nylig. 

Den bekymring deler alle de frikommuneborgmestre, som Kommunen har været i kontakt med, og også KL er bekymret for, om de bureaukratiske følger bliver for voldsomme. 

Vestager i samråd

Venstres kommunalordfører, Jacob Jensen, har på baggrund af kommunernes utilfredshed indkaldt indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) til et åbent samråd.

”Jeg vil have afklaret, hvad der ligger til grund for afslag og tilladelser, og så vil jeg være sikker på, at der ikke kommer en hel masse bureaukrati og evalueringskrav. VK ville gerne give kommunerne den ultimative frihedsgrad, men det lader det ikke til, at regeringen vil følge op på,” siger han.

Indenrigs- og økonomiministeren afviser dog Jacob Jensens anklager.  

”Den holdning, som spørgeren tillægger mig, må stå for spørgerens egen regning. Frikommuneforsøget skal ikke indskrænkes. Tværtimod,” siger Margrethe Vestager  som svar på et spørgsmål fra Jacob Jensen om, hvorfor frikommuneforsøget skal begrænses.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet