Flere partier i Frederiksberg Kommune har allerede bedt forvaltningen om at få afgrænset, hvilke af kommunens samarbejdspartnere der nævnes i den lækkede korrespondance med Mossack Fonseca – de såkaldte Panama Papers.
Foto: AP/Polfoto
Flere partier i Frederiksberg Kommune har allerede bedt forvaltningen om at få afgrænset, hvilke af kommunens samarbejdspartnere der nævnes i den lækkede korrespondance med Mossack Fonseca – de såkaldte Panama Papers. Foto: AP/Polfoto

Frederiksberg vil boykotte skattesnydere

Skatteydernes penge skal ikke gå til at samarbejde med skattesnydere, mener både S og K på Frederiksberg, som derfor vil have en kommunal handlingsplan på området. Tidligere erfaringer tyder dog på, at mulighederne er ret begrænsede. 

Panama Papers

Af Morten Munkholm | [email protected]

Lad os lave en handlingsplan for, hvordan vi som kommune kan forhindre samarbejde med skattesnydere.

Sådan lyder et forslag fra Socialdemokraterne på Frederiksberg ovenpå den seneste uges afsløringer om banker, private investorer, politikere og andre kendte ansigter, der har placeret penge i skattelyet Panama.

- Vi er ligesom mange andre i Danmark blevet chokeret over de såkaldte Panama Papers, der afslører, at Nordea og alle mulige andre velrenommerede virksomheder tilsyneladende systematisk har bidraget til eller udført skatteunddragelse, forklarer 2. viceborgmester Michael Vindfeldt (S), der altså nu vil have konkret handling for at undgå de skattesky virksomheder og privatpersoner som samarbejdspartnere i Frederiksberg Kommune.

- Som kommune repræsenterer vi jo skatteborgernes interesser, og dér vil vi ikke være med til at bruge deres penge på at samarbejde med nogle, som foretager skatteunddragelse, uddyber han.

K er med

Flere partier, heriblandt borgmesterpartiet De Konservative, har allerede bedt forvaltningen om at få afgrænset, hvilke af kommunens samarbejdspartnere der er involveret i skattelækagen.

”Det ligger i fin forlængelse af vores finansielle politik, der allerede nu siger, at vi ikke vil investere penge i for eksempel våben- og tobaksproducenter.”

Socialdemokraterne foreslår så oven i det en plan for, om det er politisk muligt at afbryde samarbejdet med eventuelt involverede virksomheder.

- Intentionerne i det forslag er der ikke nogen, der kan være uenig i. Selvfølgelig skal vi ikke som offentlig myndighed samarbejde med skattesnydere. Når det så er sagt, så ved vi jo ikke helt endnu, hvad der er op og ned med den her skattelækage, siger Flemming Brank, gruppeformand for De Konservative, som regner med, at hans parti stemmer for.

- I min optik foregår det i to tempi. Vi er startet med at bede om en redegørelse for, hvad der er op og ned i forhold til, hvem vi samarbejder med, og hvem der kan siges at være skyldige i skattesvig. Næste del handler så om at handle på det, ligesom Socialdemokraterne foreslår, forklarer han.

Svært at handle på

Handlingsplanen kan dog vise sig at blive ganske tynd, da det allerede tidligere er blevet slået fast på Frederiksberg, at de ikke må gå ud og boykotte eller blackliste virksomheder, når de sender offentlige opgaver i udbud - noget, som Kommunen beskrev sidste år.

- Hvis det skulle vise sig, at vi ikke rigtig kan gøre noget, så må vi få det løftet lovgivningsmæssigt op på et højere niveau på Christiansborg og i EU. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, hvis vi ikke kan blackliste firmaer, der begår skatteunddragelse, siger Michael Vindfeldt, som også vil have skattespørgsmålet med i Frederiksbergs etiske investeringsprofil.

- Det ligger i fin forlængelse af vores finansielle politik, der allerede nu siger, at vi ikke vil investere penge i for eksempel våben- og tobaksproducenter. Her er det helt åbenbart, at vi heller ikke skal investere hos skattesnydere, forklarer han.

De Konservative vil ikke tage stilling til konkret handling, før de har fået redegørelsen og de juridiske rammer på plads.

- Det er for tidligt at sige endnu, hvad det her vil føre til. Men vi vælger jo selv vores samarbejdspartnere på en række områder, for eksempel på det finansielle marked, og det kan godt være, at vi skal skifte nogle af dem ud i fremtiden, siger Flemming Brank.

Om det bliver muligt for kommunerne at blackliste skattesky virksomheder i udbud, kan vi muligvis få et praj om tirsdag, hvor EU-Kommissionen ventes at komme med deres længe ventede forslag til en skattepakke. Et arbejde, der blev sat i gang på baggrund af den såkaldte Luxembourg-lækage, der i efteråret 2014 afslørede hemmelige aftaler om skatteunddragelse.

Silkeborg-modellen

  • I Silkeborg Kommune ønskede et bredt flertal at undgå skattely-virksomheder i deres udbud.
  • Vel vidende, at man ikke må boykotte eller blackliste virksomheder, har de i stedet valgt at bede virksomhederne om selv at fremlægge dokumentation for deres firmakonstruktion og skattebetaling. På den måde mener de, at skattesky virksomheder udelukker sig selv fra at byde ind.

Bøger

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet