Fra fagbevægelse til folkestyre

I mange år har Kim Them Serup lagt pres på det politiske system i kampen for faglige rettigheder. Nu skifter han til en kommunal toppost for at komme tættere på dem, det handler om.

Navne

Af Mia Tang | [email protected]

På den første officielle forårsdag kan Kim Them Serup vinke farvel til de endeløse bilkøer fra Køge ind mod København.  Den 1. marts sætter han i stedet for kurs mod Vordingborg og jobbet som kommunens nye arbejdsmarkedschef. 

”Efter 15 år i fagbevægelsen har jeg lyst til at prøve noget nyt. Jeg har altid brændt for beskæftigelse og socialpolitik. Nu er beskæftigelsesindsatsen lagt i hænderne på kommunerne, og det vil jeg gerne være en del af,” siger Kim Them Serup. 

Dermed forlader han jobbet som arbejdsmarkedschef i Dansk Metal, som han har haft siden 2006. Kim Them Serup er uddannet cand.scient.pol. og har tidligere arbejdet som fuldmægtig i Horsens Kommune, konsulent i Arbejdsministeriet, arbejdsmarkedskonsulent og sektionsleder i LO samt kontorchef på LO’s Bruxelles-kontor. 

Men nu gælder det jobbet som arbejdsmarkedschef i Vordingborg Kommune. Et nøje overvejet skifte. Da kommunerne overtog beskæftigelsesindsatsen, var Kim Them Serup i første omgang meget skeptisk, fordi fagbevægelsen dermed fik mindre indflydelse. Men nu ser han anderledes på det. De første indkøringsvanskeligheder er ved at være overstået, og så gælder det om at være med, mener han. 

”Jeg traf beslutningen efter kommunalvalget. Et nyt politikerhold giver en frisk start, og det er altid spændende at være med i en startfase uden fastlåste politikker. Nu kan jeg være med til at påvirke og formulere politikker, som forhåbentlig i sidste ende hjælper borgerne og kan få folk tilbage i beskæftigelse,” siger Kim Them Serup.  

En stædig strateg 

Kim Them Serup er 44 år, er gift og har to børn. Efter nøje overvejelse når han frem til, at hans kone nok ville betegne ham som stædig, men det kan måske også blive en fordel i det nye job. 

”For en embedsmand gælder det jo om at kunne plante idéer hos politikerne, der langsomt kan modnes. Min opgave bliver jo at få det til at se ud, som om det var deres egen idé. Så de forhåbentlig ender med at kunne se fidusen i det, jeg foreslår,” siger han og griner. 

Med det sagt er Kim Them Serup dog helt bevidst om sin nye rolle i et politisk system, og glæder sig til at komme tættere på borgerne og mærke i praksis, hvilken effekt lovene har. Samtidigt ligger der en stor ledelsesmæssig udfordring i jobbet som arbejdsmarkedschef med omkring 120 ansatte under sig, men Kim Them Serup mener selv, at hans i forvejen store ledelseserfaring og strategiske erfaring med beskæftigelsespolitik fra fagbevægelsen vil komme ham til gode. 

”Jeg kommer med en ren politisk tilgang til arbejdsmarkedsområdet, modsat den mere socialpolitiske tilgang, som kommunerne har. Der er fordele og ulemper ved begge måder at tænke på, så min opgave bliver at få de ender til at nå sammen for at skabe de bedst mulige resultater,” siger han. 

Alt i alt betragter Kim Them Serup sit nye job som en bedre mulighed for at få den konkrete beskæftigelsespolitik ind under neglene. Men lobbyist vil han fortsat være. Hans store politiske netværk vil fortsat høre fra ham, ­understreger han med et smil. :

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet