Forslag: Giv garanti til alkoholikerbørn

Blå Kors har samlet over 9.000 underskrifter ind for et forslag om give børn af alkoholikere samme rettigheder som forældrene. Ministeren tøver

Misbrugsbehandling

Af Sofie Flensburg | [email protected]

Mandag morgen modtog sundhedsminister Astrid Krag (SF) en papkasse med 9.267 underskrifter. De støtter alle en lovændring, der vil garantere børn af alkoholikere ret til behandling.

- Som barn eller ung af en alkoholiker har man ingen rettigheder. Den eneste rigtige vej at gå er at ændre lovgivningen, så hjælpen ikke afgøres af hvilken kommune eller landsdel, man bor i, sagde generalsekretær Christian Bjerre, da han overrakte underskrifterne til ministeren.

I dag har alkoholmisbrugere ret til at komme i behandling senest 14 dage efter henvendelse til kommunen. Blå Kors mener, at børn af alkoholikere bør kunne få rådgivning og støtte inden for samme tidsramme.

Politisk prioritering
Det vil ifølge organisationens egne beregninger koste i omegnen af 75 millioner kroner om året. Og det er det ikke realistisk at få råd til foreløbig, lyder reaktionen fra ministeren.

- Det korte svar er, at jeg meget gerne vil gøre noget ved det. Men der findes ingen snuptagsløsninger, og jeg har ikke en stor pose penge med, siger Astrid Krag.

Hun peger i stedet på kommunerne, som hun mener i højere grad bør arbejde for en mere familieorienteret alkoholbehandling.

- Jeg vil gerne opfordre kommunerne til at inddrage partnere og børn i alkoholindsatsen. Det vil der også være penge at spare på, siger hun.

Taber pengekampen
Det er kommunerne da også allerede i fuld gang med, siger formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg, Anny Winther. Hun peger også på, at Barnets Reform har givet kommunerne nye muligheder for at undersøge forholdene i familier uden forældrenes godkendelse.
Sundheds- og Omsorgsborgmester i København, Ninna Thomsen (SF), mener dog, at kommunerne har brug for vejledning for at tilrettelægge indsatsen.

- Vi har brug for at lægge en fælles slagplan, og jeg har ikke noget imod, at der vil komme nogle nationale bindinger på. Det vil også hæve grundlaget for at bokse nogle penge hjem, siger Ninna Thomsen og forklarer, at det kan være svært at argumentere for, at der skal flere penge til området.

- Jeg taber pengekampen til de andre forvaltninger, siger hun.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet