Illustration: Flemming Dupont
Illustration: Flemming Dupont

Forskere: Fonde kan blive et demokratisk problem

Milliarder

Af Susanne Sayers | [email protected]

De kommunale kasser er under pres, og det kan give de danske fonde og filantropiske foreninger for stor indflydelse, når vigtige opgaver skal løses.

Det mener flere forskere, som opfordrer til at kræve loven ændret, så det bliver muligt at få et overblik over, hvad fondene donerer til.

Professor Thomas P. Boje fra RUC er blandt andet bekymret for, om stat og kommuner gradvis overlader mere af det, vi har vænnet os til at se som offentlige kerneområder, til fondene.

- Der er opgaver, som vi har besluttet ikke skal være afhængige af, hvad stærke velgørere har lyst til at støtte, siger han og tilføjer, at det kan ændre sig, hvis politikerne har i baghovedet, at ‘det ordner fondene nok’.

Peter Duelund, som er lektor i moderne kultur ved Københavns Universitet samt leder af Nordisk Kultur Institut, mener, at den stigende brug af fondene nærmer sig det, han i en artikel i magasinet kulturledelse.dk kalder en ‘problematisk top-down-tilstand, hvor en lille økonomisk elite i fondene sammen med en politisk elite finansierer, igangsætter og promoverer de toneangivende kulturaktiviteter, uden at der er en offentlig diskussion omkring de beslutninger, der træffes bag lukkede døre i fondsbestyrelserne eller via politiske aftalekontrakter’.

Større gennemsigtighed

CBS-professor Anker Brink Lund, som netop har afsluttet den hidtil største kortlægning af fondenes betydning herhjemme, mener, at bekymringen er overdrevet, og at Danmark har grund til at være glad for fondene.

- Men netop fordi janteloven vejer lige så tungt som fondslovene, er det klogt, at flere danske fonde nu tilstræber større gennemsigtighed i donationsprocesserne.

De fonde, som Kommunen har talt med, er enige i, at fondene skal være bevidste om deres magt. Danmarks største filantropiske forening, Realdania, understreger, at den gør meget for at være gennemsigtig og evaluere.

- Vi vil også i øjenhøjde med vores samarbejdspartnere opfattes som nogle, der opfører os ordentligt, siger administrerende direktør Jesper Nygård.

Han advarer mod, at kommunerne og staten trækker sig tilbage og overlader mere til fondene.

- Vi er ikke valgt demokratisk. Det er vigtigt, at det er politikerne, som sætter en retning, siger han.

 

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet