Forretningsmænd med hår på brystet søges

Liberal Alliances byrådskandidater skal ikke bukke under for pragmatisk konsensussøgen. Vejen til det kommunale gennem brud går gennem ultraliberale principper, siger landsformand Leif Mikkelsen.

Kommunalvalg 2013

Af Sofie Flensburg | [email protected]

I 2009 vandt Liberal Alliance én byrådstaburet. Og det var lige på et hængende hår, at den – Anders Samuelsens plads i Horsens Byråd – overhovedet kom hjem.

- Anders Samuelsen sagde, at han ville lukke partiet, hvis han ikke blev valgt, og det forberedte vi os på, mindes landsformand og folketingsmedlem, Leif Mikkelsen.

Han er lige nu i fuld gang med at lægge de første spæde planer for, hvordan det unge parti skal tage revanche ved efterårets valg. Siden 2009 er partiet da også vokset drastisk både på Christiansborg og i kommunerne, hvor hele 13 frafaldne fra andre partier har valgt at lægge deres æg i den liberale kurv. Men risikerer det unge parti ikke at sprede sig ud over for mange holdninger, kunne man spørge. Nej, siger Leif Mikkelsen, for partitoppen gør et stort nummer ud af at undersøge de potentielle kandidaters politiske bagkatalog:

- Vi screener folk for, hvad de tidligere har lavet, og hvad de har stemt for og sagt, hvis de tidligere har siddet i kommunalbestyrelsen for andre partier. For det er helt sikkert, at når de først sidder ude i kommunerne, og der er stemning for konsensus, så falder de i, forklarer Mikkelsen.

Samler holdet

Liberal Alliance har endnu ikke fastlagt en decideret kommunalvalgsstrategi. Det må vente til efter landsmødet i april, hvor samtlige kandidater skal være opstillet. I stedet arbejder partiet i øjeblikket ihærdigt på at samle et stærkt hold og har blandt andet indrykket ‘job-annoncer’ i lokalaviser.

- Det er ikke, fordi vi mangler kandidater, men vi ønsker at gøre opmærksom på, at vi er et levedygtigt parti med en levedygtig folketingsgruppe. Ved sidste valg var vi jo et totalt ligegyldigt parti, forklarer Leif Mikkelsen.

Han håber, at partiets landspolitiske fremgang kan tiltrække personer fra eksempelvis erhvervslivet, som har klare liberale holdninger, men ikke tidligere har taget del i politik.

- Vi skal kun opstille kandidater, der har hår på brystet og kan stå imod fristelsen til at lefle for vælgerne med valgløfter. Vi skal gerne kunne genkende Liberal Alliance ude i kommunerne, så vi ikke får én politik på Christiansborg og en anden i byrådene, siger Leif Mikkelsen.

Uden om journalisterne

Derfor er Liberal Alliances mærkesager om lavere skat, mere vækst, en mere effektiv offentlig sektor og større personlig frihed mindst lige så kompromisløse i kommunalpolitik som på Christiansborg.

Og det er netop de ideologiske principper, der skal lægges vægt på i valgkampen. Det har partiet blandt andet lært af nedturen i 2009, hvor meningsmålingerne lige op til valget end ikke sikrede Anders Samuelsen hans post i Horsens Byråd.

- Dengang blev vi betragtet som dybt useriøse, og kommentatorerne ville ikke engang nævne vores parti. Så vi gik uden om journalisterne og kørte nogle store annoncekampagner med politiske budskaber i aviserne. Og det endte faktisk med, at vi fik et kanonvalg i Horsens, fortæller Leif Mikkelsen.

Redningsaktionen kom senere til at være inspiration for den kampagne, der skulle genrejse partiet på landsplan. Og det er også en grundsten i den kommende valgkamp at kommunikere direkte til vælgerne både fra centralt hold og i lokalmiljøerne.

Storby-trend

Ambitionerne for det forestående valg er Leif Mikkelsen dog mindre villig til at røbe.

- Jeg tror ikke, at vi kan overføre vores landsresultat – for så burde vi jo blive valgt i alle byråd. Det kommer meget an på, hvem der ender med at stille op, men vi har hvert fald højere ambitioner end bare at få genvalgt vores 14 mandater, siger han.

Liberal Alliance satser stærkest på de store byer, og han peger derfor på København og Aarhus som nogle af de kommuner, hvor kampen om taburetterne bliver mest spændende for partiet. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet