Winni Grosbøll (til højre) har naturligt nok mange pligter på Folkemødet, men også Mette Touborg (til venstre) og Benedikte Kiær (i midten) bliver nærmest umulige at undgå. Foto: Polfoto
Winni Grosbøll (til højre) har naturligt nok mange pligter på Folkemødet, men også Mette Touborg (til venstre) og Benedikte Kiær (i midten) bliver nærmest umulige at undgå. Foto: Polfoto

Folkemødets nye stjerner er lokalpolitikere

I stedet for de sædvanlige landspolitikere, der fortæller om deres sædvanlige løsninger på problemerne, kan valget i år give plads til nogle andre debatdeltagere på Folkemødet. Og det kan give det et mere spændende præg, vurderer chefrådgiver.

Game changer

Af Morten Munkholm | [email protected]

Udkantsdanmark og urbanisering plejer gerne at være et hedt emne på Folkemødet. Men på grund af valgkampen er syv af de arrangementer, som landdistriktsminister Carsten Hansen (S) skulle have deltaget i, nu blevet aflyst.

- Valget har den naturlige konsekvens, at embedsværket deltager i meget mindre udstrækning, og det samme gælder folketingspolitikerne, fordi de skal ud og sikre sig valg i deres egne kredse, siger chefrådgiver hos Operate, Anders Dybdal, der har gennemført en analyse af Folkemødet 2014.

”Politikerne åbner sig virkelig op for en bredere interessent­kreds, og det er styrken ved det danske folkemøde. Min oplevelse af Almedalsveckan i Sverige er, at det er langt mere elitært end Folkemødet.”

Den viser blandt andet, at lørdag sidste år var den mest folkerige og folkelige dag i Allinge. Men i år skal flere partiledere deltage i en debat i København netop lørdag - og landspolitikernes fravær kan måske ligefrem være positivt.

- Der vil nok i højere grad komme nogle debatter i år, hvor man kan tillade sig at tage den lange kikkert frem og politikudvikle mere langsigtet. Det kan kaste nogle helt nye ideer af sig og blive ret interessant at følge, vurderer Anders Dybdal.

Lokalpolitisk brand

En gennemgang af programmet viser, at flere borgmestre vil få et travlt Folkemøde i år med otte-ti arrangementer i kalenderen. Og kommunal- og regionalpolitikere kan ifølge Anders Dybdal blive nogle af Folkemødets helt store stjerner i fraværet af landspolitikere.

Den mest udfarende borgmester ser fortsat ud til at være Winni Grosbøll (S), som selvfølgelig både skal åbne og lukke festlighederne. Men også Mette Touborg (SF) fra Lejre får travlt.

- Politikerne vil selvfølgelig gerne markere sig med nogle bestemte budskaber, og ved at der på Folkemødet er nogle meget nicheorienterede målgrupper, kan du som politiker også få opbygget en ret specifik politisk profil, siger Anders Dybdal.

I Mette Touborgs tilfælde handler det i høj grad om Lejres brand som økologisk kommune. Hun skal både debattere madkultur og fødevarestrategi, men hun kommer også til at optræde i sit virke som formand for Lokale og Anlægsfonden. En god grund til, at flere borgmestre deltager i flere arrangementer, er nemlig også de ben, de har fra deres kommunale arbejde - det gælder for eksempel både Steen Christiansen (S) og Iver Enevoldsen (V).

Folket kommer

De vigtigste deltagere på Folkemødet ser stadig ud til at komme på trods af valg og ekstreme indslag. Ifølge Operates analyse fra sidste år var 53 procent af deltagerne ‘folk’, som kom for at opleve, diskutere og blive inddraget.

- Politikerne åbner sig virkelig op for en bredere interessentkreds, og det er styrken ved det danske Folkemøde. Min oplevelse af Almedalsveckan i Sverige er, at det er langt mere elitært end Folkemødet, fortæller Anders Dybdal.

Han anser i dag den danske politikfestival for at have et anderledes præg end forbilledet fra Sverige. Og det er ifølge hans undersøgelser også først og fremmest derfor, at politikerne møder op.

- De får meget ud af at møde organisationer og borgere, som de ikke nødvendigvis møder i deres hverdag. Og så kan de skabe en masse nye relationer og samarbejdspartnere, fordi der er plads til en langt friere debat, siger han.

Top-10

Hvor mange events optræder de mest aktive borgmestre i?

  • Winni Grosbøll (S): 13
  • Jørn Pedersen (V): 12
  • Mette Touborg (SF): 10
  • Benedikte Kiær (K): 9
  • Steen Christiansen (S): 8
  • Frank Jensen (S): 8
  • Jacob Bundsgaard (S): 7
  • Thomas Gyldal Petersen (S): 6
  • Anker Boye (S): 6

Kommunikation

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet