Kommunen.dk
MENU

Flertal i rundspørge: “Der var ikke hetz mod Allerslev”

Mere end 50 procent af byrådsmedlemmerne mener ikke, at medierne drev hetz mod Anna Mee Allerslev. Det overrasker forsker i kommunalpolitik.

Flertal i rundspørge: “Der var ikke hetz mod Allerslev”

Mere end 50 procent af byrådsmedlemmerne mener ikke, at medierne drev hetz mod Anna Mee Allerslev. Det overrasker forsker i kommunalpolitik.
To tredjedele af kommunalpolitikerne mener, at sagerne mod Anna Mee Allerslev var så alvorlige, at hun var nødt til at trække sig.
To tredjedele af kommunalpolitikerne mener, at sagerne mod Anna Mee Allerslev var så alvorlige, at hun var nødt til at trække sig.
Foto: Philip Davali / Ritzau Foto.

Der var ikke tale om en smædekampagne i mediernes fokus på Anna Mee Allerslevs personsager. Det mener et flertal i en rundspørge, kommunen.dk har foretaget blandt landets byrådsmedlemmer. 57 procent af respondenterne svarede her nej til, at medierne drev hetz mod den nu afgåede beskæftigelses- og integrationsborgmester.

Det overrasker kommunalforsker Roger Buch, der normalt ser politikere og journalisters forhold til hinanden som anstrengt.  

- Det overrasker mig, at politikerne ikke er mere skeptiske over for journalisternes håndtering af de her sager. Der er blevet skrevet meget om Anna Mee Allerslevs person og private anliggender. De to faggrupper har det ofte med at skælde ud på hinanden, hvis de mener, den anden opfører sig forkert, siger Roger Buch, der er forskningschef i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Han tror, at den manglende forargelse skyldes, at politikerne har en god forståelse for mediernes arbejdsmåder. Det er en del af gamet som politiker. Sådan nogle sager skal dækkes, og medier som BT går ofte efter personsager. Men det kan også spille en rolle, at Anne Mee Allerslevs sager kan have konsekvenser for vælgernes opfattelse af byrådsmedlemmerne:

- Politikerne er trætte af denne type af historier. Det kaster et dårligt lys over alle landets kommunalpolitikere. Om så man bor i København eller Thisted, så kommer der nu spidse bemærkninger fra folk, du møder på gaden eller i Brugsen: ‘Har du også lånt et lokale, hva?’ Det er nok en grund til, at der ikke er så meget sympati med Anna Mee Allerslev, siger Roger Buch.   

Ingen selvransagelse
En politiker, der derimod har givet udtryk for utilfredshed med mediernes håndtering, er borgmesteren i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S). Han skrev et tweet d. 25 oktober, dagen, da Anna Mee Allerslev valgte at trække sig som borgmester. Her spurgte han:

- Findes der selvransagelse hos journalister? #dkpol #annamee

Jacob Bundsgaard har også tidligere stillet spørgsmålstegn ved BT’s fokus på sagerne. Han kaldte offentliggørelsen af Anna Mee Allerslevs 84 spørgsmål til en embedsmand for ‘særpræget’ i et tweet fra d. 19 oktober. Han har ikke svaret på kommunen.dk’s henvendelser om en uddybning af sine tweets.


Roger Buch ved derfor ikke, hvad Jacob Bundsgaard har ment med tweetet, men påpeger, at mange medier gik efter personen Anna Mee Allerslev frem for det system, hun brugte til at låne rådhusets lokaler.   

- Hvis Jacob Bundsgaard har tænkt, at det ikke er fair at en enkelt politiker skal bøde for en struktur, som en hel institution har opbygget, så kan jeg godt følge ham noget af vejen, siger han.

Møgsags-vaccination
Anne Mee Allerslevs sag kostede hende borgmesterposten, og også mange andre politikere har oplevet, at møgsager har haft konsekvenser. Lars Løkke Rasmussen var tæt på at miste formandsposten i Venstre, da ‘tøj-sagen’ kørte i 2014, mens Peter Brixtofte endte i fængsel som følge af ‘Farum-sagen’ fra 2002. Meget afhænger af, om politikeren har begået et lovbrud eller handlet på en måde, som vælgerne ser som umoralsk.

Politikerne er trætte af denne type af historier. Det kaster et dårligt lys over alle landets kommunalpolitikere.

 Asmus Leth Olsen, lektor i Statskundskab på KU, har forsket i politiske skandaler og deres påvirkning på vælgernes adfærd. Han fastslår, at sagerne mod Anna Mee Allerslev fik hende til at fremstå som hyklerisk over for vælgerne. Det er noget, der straffes hårdt.

- Personsager kan være slemme, hvis de står i klar modstrid med, hvad politikerens parti ideologisk står for. Denne sag er problematisk, fordi De Radikale slår sig op på at være et sagligt og akademisk parti, der ikke blander private interesser med forvaltningen. Det kan være derfor, at Anne Mee Allerslev nu har trukket sig, siger Asmus Leth Olsen.

Det er ikke altid til at forudse møgsagernes effekt på politikeren, men de påvirker den politiske adfærd fremadrettet.

- Jeg kalder det vaccinations-effekten. Når en politiker træder ved siden af, så bliver andre afskrækket fra at begå samme fejl igen. Derfor tror jeg, at ingen kommunalpolitikere i de næste år finder på at låne et af kommunens lokaler, siger Roger Buch.

Om rundspørgen

kommunen.dk spurgte byrådsmedlemmerne: “Synes du, at medierne har drevet hetz mod Anna Mee Allerslev?”

759 svarede. Heraf svarede 239 ja (31,5 procent), 434 svarede nej (57 procent) og 86 svarede ved ikke (11 procent).  

Vi spurgte også: “Mener du, at de afdækkede sager var så alvorlige, at Anna Mee Allerslev var nødt til at trække sig som borgmester?”

Her svarede 459 ja (60,5 procent), 194 svarede nej (25,6 procent) og 106 svarede ved ikke (14 procent).

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR