Der er bred opbakning til Papes kurs overfor miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) blandt landets K-borgmestre. Foto: Miriam Dalsgaard / Polfoto
Der er bred opbakning til Papes kurs overfor miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) blandt landets K-borgmestre. Foto: Miriam Dalsgaard / Polfoto

Flere K-borgmestre bakker op om Pape

Vesthimmerlands borgmester ene med kritik af partitoppen - til gengæld masser af opbakning fra baglandet, der opfordrer til videre forhandling.

Gyllegate

Af Daniel Pamperin Christensen | [email protected]

Foreløbig er Vesthimmerlands Knud Kristensen den eneste K-borgmester, der har været villig til at udtale en kritik af de konservative folketingsmedlemmers ageren i det, der ganske mundret er blevet til 'Gyllegate'.

Han holder sig til gengæld heller ikke tilbage og kalder det ifølge Landbrugsavisen 'dybt pinligt', hvis Søren Pape Poulsens mistillidsvotum ender med at vælte miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

”Altså når syv eksperter i en høring enstemmigt siger, at de oplysninger, der er givet, ikke er i overensstemmelse med virkeligheden, og ministeren efter tre forespørgsler i øvrigt ikke er interesseret i at rette sine fejl, så kan vi ikke have tillid til hende længere.”

Men den holdning er der tilsyneladende ikke mange K-borgmestre, der deler med ham. dknyt har kontaktet landets konservative borgmestre, og hos dem, der er vendt tilbage, er der klippefast tillid til partitoppen.

- Jeg kan som konservativ ikke gå ind for, at man ikke vil arbejde ud fra et ordentligt grundlag. Altså når syv eksperter i en høring enstemmigt siger, at de oplysninger, der er givet, ikke er i overensstemmelse med virkeligheden, og ministeren efter tre forespørgsler i øvrigt ikke er interesseret i at rette sine fejl, så kan vi ikke have tillid til hende længere, siger Gert Jørgensen, der er borgmester i Sorø.

Bør forhandle videre

Han ser ingen problemer i, at De Konservative fortsat stemmer for at gennemføre den omstridte landbrugspakke. Han mener dog, at der bør forhandles om de detaljer, som eksperterne har kritiseret.

- Jeg er meget enig i, at vi skal have gennemført en landbrugspakke. Det er afgørende for erhvervslivet og for Danmark som helhed. Men det er vigtigt, at vi får de rigtige oplysninger, så vi i den forhandling, der forhåbentlig kommer til at foregå nu, ved, hvad der er tale om, siger han.

Også borgmester i Lyngby-Taarbæk Sofia Osmani mener, at der skal forhandles videre, mens hun i øvrigt bakker op om Søren Papes linje.

- Jeg synes, der er tale to forskellige ting. Det ene er et spørgsmål om, hvorvidt det er i orden for en minister at give vildledende oplysninger og ikke bagefter erkende, at man gør det. Det andet er et spørgsmål om selve pakken, og om hvorvidt man synes, den alt andet lige er den bedste mulighed, der er, siger hun.

Hun ønsker ikke at blande sig i, om det er muligt for Eva Kjer Hansen at blive siddende som minister, eller hvordan det bedst tænkelige scenarie for De Konservative ser ud herfra.

- Det er op til folketingsgruppen at svare på det. Jeg har fuld tillid til, at de håndterer det bedst muligt, siger hun.

Besind jer

Køge-borgmester Flemming Christensen vil ikke afvise, at Eva Kjer Hansen kan blive på sin post, men det vil i så fald kræve en voldsom kursændring fra hendes side. Han mener, at hun ikke har gjort nok for at få sikret, at der har været ordentlig kommunkation mellem hende selv og partilederne i blå blok.

- Nogen gange skal man gå en lille omvej for at få alle med, og der føler jeg nok, at vores minister har svigtet. Hun har ikke villet stille op og tage den ekstra tur. Ministeren og Lars Løkke og Søren Pape og Rasmus Jarlov kunne eksempelvis være gået i enrum og have fundet ud af, hvad der var op og ned. Hvad der mangler svar på. Og hvad der skal til for at komme i mål. Sådan en øvelse synes jeg de skulle have foretaget, og det synes jeg godt ministeren kunne have stillet op til, siger Flemming Christensen og fortsætter:

- Nu er vi, hvor vi er. Det bedste, der kan ske herfra, vil være, at alle besinder sig, og at de fire mennesker får sat sig ned om et bord og får talt det her igennem. Og så kommer videre. Det vil være det allerbedste, og det håber jeg stadig på. Hvis ikke de får taget den snak, så kan jeg ikke se, at der er nogen vej tilbage for ministeren, for man kan jo ikke løbe baglæns. Hvis ikke der bliver forsøgt med helt andre midler, så må det være sådan, at ministeren ikke kan fortsætte.

Overfor TV 2 har også borgmester i Hørsholm Morten Slotved og Søren Papes afløser i Viborg Torsten Nielsen udtrykt støtte til parti-toppens håndtering af 'Gyllegate'.

Dorte Meldgaard, borgmester i Hillerød, skriver til dknyt, at hun ikke har lyst til at kommentere sagen. Det har ikke været muligt at komme igennem til Michael Ziegler, Høje-Taastrup, Jørgen Glenthøj, Frederiksberg, Hans Toft, Gentofte, og Henrik Rasmussen, Vallensbæk.

Klima

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet