Fjernvarmeselskaber slæber kommune i retten

Gråsten og Sønderborg Fjernvarme skal betale millionbeløb for kommunegarantier, som de fik stillet tilbage i 2010 og 2011. Helt ude i hampen, mener interesseorganisation

EKSTRASKAT

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Flere år efter, at Sønderborg Kommune valgte at give to fjernvarmeselskaber en kommunegaranti på deres lån, har kommunen nu valgt at opkræve en garantiprovision af lånene. Det har fået Gråsten Fjernvarme og Sønderborg Fjernvarme til at sende sagen til domstolene.

- Det her sker på falskt grundlag, og kun af eneste årsag: Der mangler penge i kommunekassen. Det problem har alle kommuner, men hvorfor er det fjernvarmeforbrugerne, der skal bøde for det, siger direktør i Gråsten Fjernvarme Peter Michael Kjer Stærdahl til dk-teknik.

Kommunen besluttede i slutningen af 2012, at man ville opkræve garantiprovision fra de to fjernvarmeselskaber. For Gråsten Fjernvarme betyder det en ekstraregning på ca. 1,1 mio. kr. alene i år, og for Sønderborg Fjernvarme er beløbet endnu højere: Gråsten Fjernvarme har et lån på 114,8 mio. kr., mens Sønderborg Fjernvarme har lånt sig til 440 mio. kr.

- Det drejer sig om rigtig, rigtig mange penge. For vores forbrugere betyder det en ekstraregning på 7-800 kr. om året. Det er penge, som man allerede har betalt skat af, og som den enkelte familie nu skal betale – for ingenting. Det er en ekstra skat og intet andet, siger Peter Michael Kjer Stærdahl.

Budgettet går op
I Sønderborg Kommune betegner formanden for teknik- og miljøudvalget Peter Hansen (V) det som ”en ærgerlig situation.”

- Men når vi står med sådan en afgørelse, som der er uenighed om, så er det netop op til domstolene at træffe afgørelse i sagen, siger Venstres borgmesterkandidat og fortsætter:

- Hvis vi er forkert på den, så får selskaberne pengene tilbage, men hvis vi får ret i, at vi godt kan gøre det sådan her, så kan vi jo det. Det er min pragmatiske tilgang til den sag, siger Peter Hansen til dk-teknik.

Ifølge ham er det ikke bare en mulighed, at kommunerne kan opkræve en garantiprovision, det er noget kommunerne også bør gøre efter indstilling fra Indenrigsministeriet. Men der er lige nu stor usikkerhed om, hvad reglerne på området reelt indebærer – og det betyder, at der er stor forskel på, hvor store garantiprovisioner kommunerne opkræver – og om de overhoved vælger at gøre det. Det oplyser Dansk Fjernvarme.

Sønderborg Kommune får i alt 6-7 mio. kr. ud af fjernvarmeselskaberne det første år.

- Det var en nem måde at få budgettet til at gå op på, siger Erik Lauritzen, som er medlem af Sønderborg byråd for Socialdemokraterne og kandidat til borgmesterposten ved valget i år.

Han ærgrer sig over, at kommunen valgte at give selskaberne en lånegaranti uden betingelser – for efterfølgende at komme med et krav om en årlig betaling.

- Jeg har argumenteret for, at vi var i gang med at stramme den for hårdt, og at vi i stedet skulle finde et kompromis, fordi jeg simpelthen ikke synes, at vi kan være det bekendt over for vores samarbejdspartnere på området. Men byrådet valgte at fastholde beslutningen, så nu må vi afvente retssagen og tage den derfra, siger Erik Lauritzen.     

 

Grønne spydspidser
Også i Dansk Fjernvarme raser man over, at Sønderborg Kommune nu forsøger at få penge i kassen gennem garantiprovision på lån, som allerede er givet.

- Det er på ingen måde rimeligt. Fjernvarme er i netop Gråsten og Sønderborg er nogle af spydspidserne indenfor grøn energi. Det er en katastrofe, at de kommunale politikere nu vil straffe de to værker for at gøre, som politikerne har bedt dem om at gøre, siger direktør for Dansk Fjernvarme Kim Mortensen.

Han peger på, at når fjernvarmeværkerne bliver ramt af ekstraomkostninger såsom garantiprovision, stilles den grønne, kollektive opvarmning dårligere konkurrencemæssigt overfor individuelle løsninger.

Gråsten Fjernvarme har fx investeret i en varmepumpe og et solfangeranlæg og har  en strategi om på sigt at blive 100 pct. grøn.

- Netop for at følge planen for grøn energi i Sønderborg har vi investeret en hel masse af fjernvarmebrugernes penge til at lave grønne investeringer - i stedet for bare at sidde med hænderne i skødet. Det bliver vi nu straffet for, og det er vi rigtig, rigtig utilfredse med, siger Peter Michael Kjer Stærdahl.

Virker helt galt
At kommunens opkrævning af de ekstra penge i praksis er med til at spænde ben for Sønderborg Kommunens egen grønne politik, bakkes op af Kim Mortensen.

- Det virker helt galt, at man forsøger at opkræve garantiprovision med tilbagevirkende kraft. Det kan ganske enkelt ikke være rigtigt. Det er så væsentlige ting, at det ville have haft indflydelse på beslutningerne om etableringen de grønne fjernvarmeanlæg i de to byer, hvis de var blevet præsenteret for kravet allerede i beslutningsprocessen. Det er helt utilstedeligt, og jeg forstår godt, at de to værker vil gå til domstolene med så mærkværdigt et skridt, siger Kim Mortensen.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet