Fejlmonterede solceller kan gøre tage utætte

Solcelleanlæg i tusindvis er blevet fejlmonteret, vurderer ingeniører. Husejere risikerer tagskader, og forsikringen vil ikke dække

VedVARENDE ENERGI

Af Redaktionen | [email protected]

En stor del af de 23.000 solcelleanlæg, der glimter på danskernes tage, overholder ikke byggenormerne. Det vurderer to ingeniører, der har sammenlignet de gængse installationsmetoder med kravene i byggenormerne, skriver Ingeniøren.

- Hovedparten af de beslag, man bruger i Danmark, er designet til den tyske byggeskik, hvor man har bredere spær end i typiske danske huse, siger civilingeniør Mads Peter Sørensen, der er ekstern lektor ved Aalborg Universitet og rådgiver i virksomheden Energihuset A/S til Ingeniøren.

De mange fejl, som selv entreprenørernes organisation, Dansk Byggeri, har advaret imod, opstår, fordi den danske byggebranche - trods et solcelleboom, der har fået forventeligt 30.000 familier til at sætte paneler op i år - ikke har fået udviklet en løsning, der kan overholde de danske byggenormer.

Tagskaderne kan koste både husejere og håndværkere dyrt. For mens husforsikringen dækker pludseligt opståede skader som følge af storm, brand og snetryk, dækker de ikke skader, der opstår over lang tid, fordi solcellernes vægt har gjort taget skævt og utæt.

tsp

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet