Kommunen.dk
MENU

Farvel til den anden industrielle revolution

En ny industriel revolution kan redde verden fra klima­udfordringerne. Men det kræver, at byerne tager sig sammen og investerer i den, siger den verdensberømte professor i økonomi Jeremy Rifkin.

Farvel til den anden industrielle revolution

En ny industriel revolution kan redde verden fra klima­udfordringerne. Men det kræver, at byerne tager sig sammen og investerer i den, siger den verdensberømte professor i økonomi Jeremy Rifkin.
Byerne skal til at investere i grønne, lokale, digitale og bæredygtige løsninger. For snart er kulkraft og os fra lastbiler fortid, siger Jeremy Rifkin.
Foto: Frank Augstein / Polfoto
Byerne skal til at investere i grønne, lokale, digitale og bæredygtige løsninger. For snart er kulkraft og os fra lastbiler fortid, siger Jeremy Rifkin. Foto: Frank Augstein / Polfoto

Der var engang, hvor dampmaskinen, telegrafen og dampskibet resulterede i den første industrielle revolution. Siden kom den anden industrielle revolution med fossile brændstoffer, telefonen, biler og siden fly.

I fremtiden kommer hvert enkelt kontor eller hjem til at have sit eget mikrokraftværk. Transport kommer til at foregå uden at sætte fodaftryk på det efterhånden noget trætte klima, og ved hjælp af vores smartphone kan vi ikke bare kommunikere med hinanden, men også producere de ting, mange af os lever af.

”Vi er i gang med at udrydde os selv, og vores modeller viser, at vi kan miste over halvdelen af befolkningen på mindre end 8 årtier. Der er spædbørn i live, som stadig vil være her til den tid.”

Lyder det utopisk - eller måske endda dystopisk? Så skal du til at vænne dig til tanken, lyder det fra den verdenskendte forfatter og økonomiprofessor Jeremy Rifkin. Han forudser nemlig, at vi lige nu er på vej ind i den tredje industrielle revolution, der indeholder både deleøkonomi, bæredygtighed og en digital tidsalder, vi aldrig har set i lignende form.

Foran os ligger nemlig nu den tredje industrielle revolution, og den er hverken byer, nationalstater eller EU parat til, lyder det fra Jeremy Rifkin:

- Byerne bliver ved med at investere i virksomheder, som er en del af den anden industrielle revolution. Det er virksomheder, som har brug for transport med lastbiler og fly og aldrig kommer ind i den verden, hvor man deles om tingene, producerer lokalt og bruger de digitale muligheder, der er.

ENTER klimakatastrofe

Jeremy Rifkin definerer industrielle revolutioner som nyopfindelser indenfor tre sektorer - kommunikation, transport og energiproduktion - som ændrer den måde, vi lever på. Og ifølge ham er investeringer i den tredje industrielle revolution det eneste, der kan redde verden fra undergangen, idet den lige nu styrer mod en klimakatastrofe ulig noget, mennesket nogensinde har set. Og det er byerne, der har ansvaret for, at vi når den tredje industrielle revolution hurtigt nok, mener han.

Helt konkret er det, Rifkin efterlyser, investeringer i internet, innovative transportløsninger og energiproduktion, som ikke har rod i fossile brændstoffer.

- Der findes allerede tyske forskere, som arbejder på at skabe transportløsninger, der kører på vedvarende energi og ikke skader miljøet. Solen har jo for eksempel aldrig sendt os en ekstraregning på et ødelagt ozonlag, ligesom havet heller ikke koster noget hverken økonomisk eller klimamæssigt at holde i gang. Det skal udnyttes til at holde os i live i fremtiden.

Om 30-40 år

Den tredje industrielle revolution, siger Rifkin, indeholder allerede disse tre ting: smartphones, internet og bæredygtig lokal energi.

”Vi producerer vanvittige mængder af CO2, og klimaforandringerne er altså ikke længere en farlig teori om fremtiden. De er her allerede. Klimaforandringer ændrer allerede i dag vandvejene på jorden. Vand renser luften, bærer frø, og vi lever af det. Men det fordamper lige nu meget voldsommere, end vi har set før.”

Smartphonen er et kommunikationsværktøj, internettet er infrastrukturen, som vi distribuerer vores digitale varer gennem, og den bæredygtige energiproduktion gør, at vi ikke smadrer kloden imens, siger han og uddyber:

- Der er ikke tale om en pludselig omskiftning, men om en glidende overgang, som kommer til at vare yderligere 30-40 år oveni de cirka 20 år, den har været i gang.

Han understreger, at netop, fordi vi ikke har bevæget os ud af den anden industrielle revolution endnu - vi kører stadig i biler og brænder olie af - er det vigtigt også at investere i disse ting. Men han insisterer på, at man i højere grad end i dag skal fokusere på digitale og vedvarende løsninger.

- Vi har pengene. Men spørgsmålet er, hvordan vi bruger dem. I 2012 brugte EU 741 milliarder euro på infrastruktur. Det er mange penge, som man bruger på at forbedre vilkårene under den anden industrielle revolution. Men der er alt for få, som bruger disse veje i forhold til, hvor mange penge der bliver postet i dem. Hvis vi bruger en del - og kun en del, omend dog en stor del - af de penge på den tredje industrielle revolution, så vil vi også være klar til, at start-ups kommer og kræver den type infrastruktur, siger han.

Gør noget eller vi dør

Det er særlig klimaudfordringerne, som ligger Jeremy Rifkin på sinde. Og netop den anden industrielle revolution er skyld i, at vi i dag ifølge Rifkin står overfor menneskets udryddelse, hvis vi ikke passer på.

- Vi producerer vanvittige mængder af CO2, og klimaforandringerne er altså ikke længere en farlig teori om fremtiden. De er her allerede. Klimaforandringer ændrer allerede i dag vandvejene på jorden. Vand renser luften, bærer frø, og vi lever af det. Men det fordamper lige nu meget voldsommere, end vi har set før.

Ifølge Rifkin betyder det, at vandvejene ændrer sig, at den generation, som bliver født i disse år, kommer til at opleve den sjette udryddelse af mennesker.

- Og det kommer ikke engang i aviserne. Vi er i gang med at udrydde os selv, og vores modeller viser, at vi kan miste over halvdelen af befolkningen på mindre end 8 årtier. Der er spædbørn i live, som stadig vil være her til den tid. Nu er vi nødt til at forholde os til, om vores art skal overleve. Og selvom folk anerkender klimakrisen, så fortsætter folk deres liv som hidtil.

Derfor vil Jeremy Rifkin have os væk fra de fossile brændstoffer hurtigst muligt, og det skal ske gennem den tredje industrielle revolution.

Sådan redder vi verden

Hovedtemaet ved det europæiske topmøde i Bratislava i juli var, hvordan man får flere private  midler ind i de investeringer, som EU og kommunerne rundtom i verden ellers laver. Spørger man Rifkin, er det tydeligt, at man i så fald skal satse på digitale løsninger.

- Hvis man er en kommune og vil have del i fonde, er de privatiserede. Og kravene er oftest digitaliserede kommunikationsmuligheder og digitale produkter. Altså ting, som er en del af den tredje industrielle revolution.

En af de ting, han mener der er masser af potentiale i at investere i, er deleøkonomi, som han fremhæver som et ganske særligt eksempel.

- Der er milliarder af personer på internettet, som ikke bare er passive, men producerende bidragende personer. Det hele er open source, ikke baseret på markedsværdier og i det hele taget skabende. Folk låner på kryds og på tværs af lokalområder fra hinanden uden at kende hinanden først, fordi de kan via nye platforme. På den måde bruger de værktøjer fra den tredje industrielle revolution til at spare klimaet for unødvendig overbelastning.

Men også her skal byerne træde til og investere i ordentlige internetopkoblinger, hjælp og plads til digitale start-ups og en lovgivning, som gør det let at dele med hinanden.

- Jeg ser frem til at se, hvordan deleøkonomien kommer til at definere transport, energi og kommunikation. Det kan blive en stor del af en ny økonomiske revolution. Men deleøkonomien er også stadig at sammenligne med et lille barn, som ikke er helt præcis ligesom sine forældre, og derfor forsøger forældrene - i det her tilfælde de klassiske økonomer - at putte det ind i regelkasser, som det ikke passer ind i. Byer kan have markedsreformer og alle mulige andre reformer. Man kan have tusinde Steve Jobs og millioner af start-ups. Men hvis det stadig kun er koblet op på den anden industrielle revolution - telefon, fossile brændstoffer og fly - så kommer de ingen vegne.

Blå bog

Jeremy Rifkin

  • Jeremy Rifkin (f. 1945) er økonom, forfatter og aktivist. Han har skrevet 20 bøger om betydningen af videnskabelige og teknologiske forandringer for økonomi, samfunds- og arbejdsforhold. Han er mest kendt for bogen ‘Den Tredje Industrielle Revolution’ fra 2011.
  • Rifkin har de sidste ti år vejledt EU om smart city-teknologi og derudover også tjent som rådgiver for den tidligere kinesiske premierminister Li Keqiang samt Tysklands kansler Angela Merkel og Frankrigs tidligere præsident Nicolas Sarkozy.
POLFOTO_31618279

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR