Farligt at være trendsætter i Nordkorea

Du skal tænke dig godt om, før du trækker i de stramme bukser eller lader håret gro i det kommunistiske Nordkorea. Flere, der har forsøgt sig med trendsætteri, har siden måttet flygte af frygt for repressalier.

Modepoliti

Af Morten Munkholm | [email protected]

Et par støvler, der skiller sig ud fra mængden, kan være farligt at gå med i Nordkorea. Det måtte en 27-årig kvinde sande, skriver den engelske avis The Guardian. Kvinden, der i artiklen er anonym, blev efter at have købt et par støvler på det lokale marked stoppet af folk fra det kommunistiske ungdomsparti. De beordrede hende til at droppe støvlerne og afhørte hende med henblik på en belæringsseance eller i værste tilfælde en tur i en af landets berygtede arbejdslejre. I dag er hun flygtet til Kina.

- Hvordan ens krop ser ud, hvilket tøj man tager på, og hvordan man præsenterer sig i offentligheden og privat ser ikke ud til at være en individuel beslutning i Nordkorea. Snarere sker det efter strikse retningslinjer fra styret, siger Suk-Young Kim, der er ekspert i nordkoreansk kultur på University of California, til The Guardian.

Historier om, at unge nordkoreanere skulle efterligne landets leder Kim Jong-un, har i den seneste tid floreret på diverse internationale medier. Flere eksperter afviser dog, at det skulle være tilfældet. Men at landet har strikse uskrevne regler for påklædning og udseende, er de færreste i tvivl om.

Nej til Beatles-hår

I dag skulle det efter sigende være tilladt at gå med bukser som kvinde, men det kræver, at bukserne har en bestemt form. Og i 2005 viste det nationale stats-tv en udsendelsesrække med titlen: ’Lad os klippe vores hår efter forbillede fra den socialistiske livsstil’. Mænd bør som udgangspunkt ikke have hår længere end fem centimeter.

Overholder du som nordkoreaner ikke de uskrevne regler, risikerer du at blive forhørt af enten politiet, militæret eller det kommunistiske ungdomsparti.

Nordkoreanerne er dog ikke alene om at have indført en form for modepoliti. I 2011 lavede Foreign Policy Magazine en lille oversigt over lande, hvor dresscode er politisk bestemt.

Ud over Nordkorea indeholdt listen også Saudi-Arabien, Bhutan, Sudan og overraskende nok Frankrig. Sidstnævnte skyldes landets forbud mod burka og niqab, som også har vakt heftig diskussion herhjemme.

Herhjemme fik vi som bekendt et maskeforbud for 14 år siden, men det gælder fortrinsvis folk, der deltager i demonstrationer. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet