Faglig stolthed kostede ham partistøtten

Troels Christensen (LA) røg ud af Venstre på grund af konflikt om en museumsbestyrelsespost. Helt uvirkeligt, siger den forundrede Slagelse-politiker.

Ugens uundgåelige

Af Laura Fischer Larsen | [email protected]

Det har jo været en dramatisk måned med eksklusion og beskyldninger om dårlige samarbejdsevner. Er du bare svær at samarbejde med?

Det har aldrig været et prædikat, jeg har haft på mig. Jeg tror ikke, du kan finde en eneste, som jeg har siddet i udvalg med inde i Folketinget, der ikke mener, jeg kan samarbejde. Så jeg er ret uforstående over for det.

Hvordan var det at blive smidt ud efter 35 år i Venstre – på grund af uenighed om en museumspost?

Det er så uvirkeligt og uforståeligt for mig, at det er netop det forhold, der gør det. Bare fordi jeg stod fast på, at det var mig, der vidste noget om kultur. Jeg har siddet i Folketingets kulturudvalg i seks år, været formand for det og har altid været en dybt forankret kulturpolitiker. Så undrer det mig virkelig, at ledelsen (i Venstre i Slagelse, red.) frasiger mine kompetencer og vælger en, som er helt grøn, til repræsentant for museet. Det har ikke engang noget med penge at gøre, for man får ikke penge for det. Det er ud af ren faglig interesse. Men ledelsen ville ikke høre på det, de mente, det var illoyalt, at jeg ikke ville pege på Ebbe Ahlgren til posten. Det kan jeg jo slet ikke forstå.

Har du fortrudt, at du gik så hårdt efter posten?

Fortrudt og fortrudt… Selvfølgelig overvejede jeg at pege på Ebbe, men jeg har altså en grad af faglig stolthed, som jeg ikke kan gå på kompromis med. Jeg nægtede bare at tro, at det kunne være afgørende, at når man går efter det, som ens hjerte er fyldt med, og man ved, at man har noget at byde på, at man så ikke kan få lov til det. Det er jo en almindelig politisk diskussion, men at det skulle føre til en eksklusion, det er uforståeligt. Det var jo noget andet, hvis det var noget partiskadeligt, hvor man havde optrådt dårligt eller stemt modsat i byrådssalen gang på gang - så kunne jeg forstå det. Men det har jeg aldrig gjort.

Der er en grund til, at man er med i politik, og det er, at man vil gøre en forskel. Og jeg har jo en styrke - og et eller andet sted et kald - i kulturpolitik, som jeg skal følge.

Hvorfor blev det Liberal Alliance, du skiftede til?

Liberal Alliance ligger tættest op af, hvad jeg står for. De har lidt mere kant end Venstre, og man kan gå mere klart ind i sine mærkesager, end man kan i et stort parti. Jeg synes ikke, jeg har forladt mine liberale grundholdninger overhovedet.

Er du lige så sikker på byrådsplads efter valget, som du var som medlem af Venstre?

Det er jeg næppe. Venstre er jo et stort parti. Men omvendt så er det jo også et spørgsmål om, hvad der er vigtigt for dig: er det at følge dit hjerte, eller er det at gå taktisk frem? Hvis jeg var taktisk, havde jeg jo nok bare holdt min mund. Men det vigtigste for mig er at være ærlig over for mig selv. Så må borgerne jo vurdere mig, og hvis det ikke holder til en plads i byrådet, så er det jo sådan, det er.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet