Færre rykkere til kommuner

Kommuner betaler kun 15 procent af deres regninger for sent, viser ny undersøgelse. Dermed klarer de sig bedre end stat og regioner og markant bedre end deres rygte i erhvervslivet. Dansk Byggeri er skeptisk.

Undersøgelse

Af Sine Riis Lund | [email protected]

En ny undersøgelse slår hårdt tilbage mod organisationers beskyldning om, at kommuner benytter erhvervslivet som kassekredit. Kommunerne betaler nemlig 85 procent af deres regninger til tiden, viser en undersøgelse fra flere ministerier, KL og Danske Regioner. 

”Regninger bliver betalt til tiden, når fakturaer og leverancer er i orden,” siger konsulent Søren Hemmingsen fra økonomisk sekretariat i KL.

Af de resterende 15 procents for sene betalinger bliver knap halvdelen afregnet inden for fem dage efter betalingsfristen. Og kommunerne er bedre til rettidige betalinger end stat og regioner. For regionerne lyder overskridelsen på 27 procent, mens staten betaler for sent ved 21 procent af regningerne.

Stadig et problem

Baggrunden for undersøgelsen er en voldsom kritik af det offentlige, som blandt andre Håndværksrådet iværksatte i 2008. De lavede en rundspørge blandt virksomheder, hvor kun 16 procent oplevede, at kommuner betaler til tiden. Chefanalytiker Mads Engberg er positivt overrasket over det nye resultat.

”Det er positivt, at kommunerne har reageret på den kritik, vi er kommet med. Vi mener stadig, at der er et problem, men det er blevet mindre,” siger han, og påpeger, at man også selv har fremlagt en analyse først på året, der viser positive fremskridt.

Spinkelt grundlag

Både KL og Håndværksrådet mener, at der skal arbejdes på at få endnu færre overskridelser fremover. KL opfordrer til en fælles indsats og efterspørger blandt andet flere elektroniske fakturaer fra små og mellemstore virksomheder.

I Dansk Byggeri er man langtfra imponerede. I en ny undersøgelse herfra oplever 70 procent af de adspurgte virksomheder for sene betalinger fra offentlige myndigheder. Dansk Byggeri bemærker, at kun fire kommuner indgår i det offentliges undersøgelse, da man netop erfarer store forskelle i kommunernes rettighed.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet