Europæiske byer bandlyser Veolia

Imens politikerne i København diskuterer investeringer i Veolia, arbejder flere europæiske kommuner på at udelukke selskabet fra kommunale opgaver.

Investering

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

Veolias byggeri af en letbane i Jerusalem er i strid med international lov. Derfor skal selskabet udelukkes fra offentlige opgaver – i det omfang det ikke strider mod lovgivningen.
Så klar er meldingen fra bystyret i den walisiske by Swansea, som i juni tog stilling i den samme konflikt, politikerne i Københavns økonomiudvalg skal diskutere tirsdag 7. september.
Veolia leverer miljøydelser til en række danske og udenlandske kommuner. Men Swansea har nu på linje med flere andre taget klart afstand fra Veolia og andre selskaber, der er med til at knytte de ulovlige jødiske bosættelser tættere til Israel.
I maj vedtog byrådet i Dublin at afstå fra at forlænge gældende kontrakter eller indgå nye med Veolia. Det samme skete i Galway, og i Edinburgh har byrådet vedtaget at undersøge de juridiske konsekvenser af helt at udelukke Veolia fra kommunale opgaver.

Dansk dialog med Veolia

Københavns Kommune har investeret 12,9 millioner kroner i 13 selskaber, som har aktiviteter i de jødiske bosættelser – heriblandt Veolia, som tegner sig for næsten halvdelen af beløbet.
Investeringen forvaltes af Danske Bank, som i sager om etik baserer sig på research fra rådgivningsfirmaet Ethix. Her siger administrerende direktør Ulrika Hasselgren til Kommunen, at Veolias aktiviteter strider mod international humanitær lov.
”Vi anbefaler investorer at føre dialog med det formål at få selskabet til at håndtere de risici, der er ved at være i konfliktområder,” siger Ulrika Hasselgren.
Hos Danske Bank bekræfter head of SRI and Corporate Governance, Thomas H. Kjærgaard, at man søger dialog med selskaber som Veolia, når de anklages for at bryde med internationale normer.
Når dialogvejen ender blindt, overvejer banken at føre den videre på internationalt niveau sammen med andre investorer.
”Er der ti investorer, som henvender sig, så taler man med lidt større stemme over for selskabet,” siger Thomas H. Kjærgaard.

EU

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet