Af Rasmus Jønsson
 | 
Billede

Esben Lunde: Et brand i frit fald

brand-o-meter

Det var med sømmet i bund, at Esben Lunde Larsen blev udnævnt til forsknings- og uddannelsesminister. Lars Løkke havde her valgt en mand, der havde lyst til at være minister og som virkede til at havde faglighed og visioner på området.

Pressestrategien henover sommeren kan der ikke sættes en finger på. Den ukendte Esben Lunde skulle have noget synlighed, og det fik han ved proaktivt pressearbejde, hvor han nærmest daglig var i medierne med ”yes-historier”. For man kan næsten kun sige yes, når en minister for eksempel taler om mere kvalitet i uddannelsesverdenen og om, at humanistisk forskning skal være mere samfundsrelevant.

Bedømt ud fra de første par måneder var Esben Lunde den minister, der var kommet bedst fra land på Løkkes ministerhold. Han fremstod som en kompetent minister og en minister med politisk mod og flair, og som det kan ses i brand-diagrammet havde han en del positive historier med stor gennemslagskraft. Selv balladen om, hvem der skabte Jorden, fik den nye minister håndteret fint.

On stage-problemer

Men lige så god den første periode var for forsknings- og uddannelsesministeren, lige så skidt har den seneste periode været. Esben Lunde sejler rundt i dårlige sager, og de udspringer både af on stage- og backstage-problemer. På den politiske scene har Esben Lundes ”kornfede” udmeldinger, som blev brugt som begrundelse for besparelser på over 8 milliarder kroner på landets uddannelsesinstitutioner, skabt store problemer.

Det var en udmelding, der kommunikerede maksimalt dårligt. Den var i et toneleje, som selv ungdomspolitikere ville opfatte som pinligt. Det var en påstand uden belæg og blottet for empati, som gjorde, at han fik det meste af den sensible uddannelsesverden på nakken. De voldsomme besparelser på Esben Lundes område har også fremstillet ham som en letvægter internt i regeringen. Det er hans område, der har leveret hovedparten af de penge, som Venstre-toppen har valgt at brænde af andre steder.

[caption id="attachment_36773" align="alignright" width="468"]espen Illustration: Jakob Thuemoes / Flemming Dupont[/caption]

I uddannelsesmiljøet har man også noteret sig, at Lunde Larsen slet ikke har kunnet levere de forandringer i fremdriftsreformen, han ellers gik og pralede med, da han var politisk ordfører. Ligeledes bliver der også rystet på hovedet ad, at den nye minister stort set kun interesserer sig for universitetsverdenen; hvor er for eksempel visionerne for den store professionssektor, som Esben Lunde også er chef for?


Backstage-problemer

Esben Lunde er også blevet ramt af flere dårlige sager, der udspringer af hans personlige ageren bag det politiske tæppe. En mand, der ved enhver lejlighed stolt bryster sig af at have en ph.d., burde også kunne udarbejde et CV uden fiflerier. Det kunne Ekstra Bladet så berette, at han ikke kunne. Avisen har også kunnet afsløre, at Esben Lunde var villig til at gå på kompromis med flysikkerheden i den lokale lufthavn af hensyn til nogle snævrere familiemæssige økonomiske interesser og at han havde lavet skjult reklame for et familiemedlems virksomhed.

Spørgsmålet er da også, om Esben Lunde ikke er leveringsdygtig i endnu flere dårlige sager, der udspringer af hans personlige ageren. Selvom det endnu ikke er i Carl Holst-ligaen, står Esben Lunde i en situation, hvor der i øjeblikket er langt flere negative end positive sager (jævnfør diagrammet), og dét, at de fleste af dem er knyttet tæt til hans person, gør dem ikke mindre giftige.

Astronaut-stalking

Esben Lundes problemer skinner også igennem i hans ageren på de sociale medier. For selvom han har en energisk og offensiv stil, bliver det ofte for kikset. Der er alt for mange opdateringer, der er ligegyldige og uden fortælling. De fleste bliver efterhånden trætte af opdateringer om, hvor mange kilometer vedkommende har løbet og om hvilke møder man nu er på vej til – også selvom det er en minister, der skriver det!

Men også når Esben Lunde har åbenlyse gode historier at hoppe med på, bliver det for meget. I perioden omkring Andreas Mogensens rum-eventyr malkede Esben Lunde begivenheden i sådan en grad, at hvis det ikke var, fordi Mogensen var så langt væk fra myndighederne, kunne han godt have anmeldt ministeren for stalking. Ministeren høvlede i døgndrift pressemeddelelser, statusopdateringer og små film ud om begivenheden.

Den interne fortælling er udfordret

Så brand-mæssigt står Esben Lunde Larsen efter en stærk start med nogle store udfordringer. Og hans problemer bliver ikke mindre af, at han internt på ressortområdet har mange udfordringer. Selvom mange stadig opfatter ham som en fagligt kompetent minister, er de fleste enige om, at han på baggrund af efterårets dårlige sager fremstår stadig svagere.

Samtidig bliver der også grinet lidt ufrivilligt ad ham både i ministeriet og ude i sektoren: Han opfører sig som en gammel mand i en ung krop, han vil tiltales ”ministeren”, og han har en selvironi på niveau med overlærer Andersen fra Matador.

Da et politisk brand tager afsæt i identiteten og hvordan man bliver opfattet af dem helt tæt på, skal Esben Lunde nok ikke være helt ligeglad med disse betragtninger. Særlig ikke, hvis han vil rette op på det bulede brand, han i øjeblikket har!

[intense_content_box icon="thumbs-o-up"]

Esben Lunde har fra start udvist en gejst, der har ført til et særsyn i politik: En politiker, der er glad for sit arbejde.

[/intense_content_box]

[intense_content_box icon="thumbs-o-down" ]

Der er ved at være lidt for meget ”går den, så går den” over Lunde.

[/intense_content_box]

Blog

Kommunikation

Tilmeld dig nyhedsbrevet