Kommunen.dk
MENU

Enhedslisten vil udfordre KL på konsensussen

Et godt valg sender fløjpartiet ind i KL’s bestyrelse, og parti veteranen Per Clausen forudser hidtil usete stridigheder. Hos FOA håber man på nyt modspil i en 'blå' arbejdsgiverorganisation.

Enhedslisten vil udfordre KL på konsensussen

Et godt valg sender fløjpartiet ind i KL’s bestyrelse, og parti veteranen Per Clausen forudser hidtil usete stridigheder. Hos FOA håber man på nyt modspil i en 'blå' arbejdsgiverorganisation.

Et historisk godt kommunalvalg for Liste Ø, der gav partiet 6,9 procent af stemmerne, har resulteret i, at Enhedslisten nu for første gang får plads i KL’s 17 mand store bestyrelse. Det er endnu ikke vedtaget, hvem der bliver sendt til glashuset i Weidekampsgade på Islands Brygge, men partiveteranen Per Clausen, som er landskendt fra sit politiske arbejde på Christiansborg og ved KV13 blev sendt sikkert ind i Aalborg Byråd med 4.631 personlige stemmer, erkender, at KL-enigheden står overfor nye udfordringer.

- Jeg tror, man vil se flere eksempler på, at der ikke er enighed i KL’s bestyrelse, og der vil i nogle situationer også gå længere tid med at diskutere, hvad der er i KL's og kommunernes interesse, siger Per Clausen, der ikke afviser selv at bemande posten.

- Realiteten er jo, at den konsensus, der er i KL, har været en enighed om på en række områder at støtte en afvikling af velfærden, og deri ligger der jo en afgørende politisk uenighed, siger han.

De dæmper sig

Professor ved Aarhus Universitet, Jens Blom-Hansen, der har skrevet bøger om KL’s magtfulde samfundsposition, kalder listens nyvundne sæde ‘en yderst spændende situation’.

- Enhedslisten har før valget gjort meget ud af, at når nu de kom ind i byrådene, så skulle det ligesom være slut med den der kommunale leverpostejkonsensus, og vi skulle se mere reel partipolitik og en uafhængig, kritisk opposition i kommunerne, siger Jens Blom-Hansen.

- Men mit gæt er, at de kommer til at dæmpe sig. De vil blive underlagt et kraftigt, uformelt pres for at indordne sig under konsensuslinjen, og jeg tror også, de vil opdage, at det med at markere meget åben uenighed i bestyrelsen svækker KL’s indflydelse, så partiet kommer til at stå i et kæmpe dilemma, siger Jens Blom-Hansen.

Selvom Enhedslisten skulle vælge at lægge sig i opposition til en række politiske sager i KL, kræves der ikke fuld enighed, men blot flertal i bestyrelsen, for at den kan handle. Men da KL er kendetegnet ved en meget høj grad af konsensus, vil intern uenighed påvirke organisationens styrke udadtil.

Og Per Clausen mener ikke, der er noget dilemma.

- Hvis alternativet til at være i mindretal i KL er at tilslutte sig det, vi kalder borgerlig økonomisk politik, så er der ikke noget dilemma for os.

Frygter ‘lærerbehandling’

KL’s største politiske kamp i de foregående fire år var forårets lærerlockout, hvor der var fuld opbakning i arbejdsgiverorganisationens bestyrelse – fra SF til DF.

- Det er hundrede procent sikkert, at vi ikke havde støttet at iværksætte lockouten af skolelærerne – det var vi klart imod, og det har vi heller ikke lagt skjul på, siger Per Clausen og peger på, at partiet heller ikke ville bakke op om nogle af de økonomiaftaler, som er indgået mellem KL og regeringen.

 

Af samme årsag ser formanden for FOA, Dennis Kristensen, lyst på Enhedslistens repræsentation i KL, selvom FOA ‘af princip ikke forholder sig til sin arbejdsgiverorganisations bestyrelsessammensætning’.

FOA står overfor nye overenskomstforhandlinger i 2015, og fagforbundet frygter en behandling, der ligner den, lærerne fik. Derfor er håbet, at Enhedslisten kan være med til at nuancere debatten på de indre linjer.

- Der er sket noget ret afgørende i KL siden 2008 og frem til nu, hvor man har vedtaget en arbejdsgiverpolitik, som i mine øjne ligger til højre for Dansk Arbejdsgiverforenings holdninger. KL har simpelthen valgt at blæse til kamp for ledelsesret, og det volder os mange problemer ved overenskomstforhandlingerne. Set i det lys håber jeg da, at Enhedslisten vil være med til nuancere den voldsomme opstramning af kommunalpolitikernes holdning til deres egne ansatte, vi har set. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR