Enhedslisten: Nej tak til partiskiftere

Afhoppere fra andre partier kan ikke repræsentere Enhedslisten i løbet af en valgperiode. Det er ikke fair over for vælgerne, mener partiet.

Partihopperne

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Byrådsmedlemmerne er i denne valgperiode flygtet fra SF, men de og andre partiafhoppere har forgæves måttet banke på hos Enhedslisten. En intern regel betyder, at venstrefløjspartiet ikke lader partiskiftere repræsentere partiet under en valgperiode.

- Det er en klar, principiel holdning om, at vi mener, at hvis vælgerne stemmer på et parti, så har de egentlig også krav på, at det mandat repræsenterer det parti, siger Line Barfod, der er medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse og forretningsudvalg.

Partiskifterne kan derimod godt melde sig ind i Enhedslisten og samarbejde med partiets øvrige byrådskandidater.

Siden 2009 har i alt 40 byrådsmedlemmer meldt sig ud af SF, hvoraf 13 har meldt sig ind i Socialdemokraterne, mens halvdelen er løsgængere. Flere af disse løsgængere har allerede meldt sig ind i Enhedslisten, erfarer avisen Kommunen. Line Barfod ærgrer sig dog ikke over at være gået glip af nye potentielle byrådsmedlemmer for Enhedslisten, som kunne have øget partiets lokale tilstedeværelse markant. Ved valget fik Enhedslisten indvalgt 14 byrådsmedlemmer.

- Det afgørende er jo, om vi har opbakningen hos vælgerne. Det prøver vi ved et valg, og det er det, der tæller, siger hun.

Bryder reglen

En enkelt er dog tilsyneladende sluppet igennem nåleøjet. Af Ringsted Kommunes hjemmeside fremgår det, at Jan Jakobsen nu er byrådsmedlem for Enhedslisten, selv om han blev valgt ind for SF.

Det har dog ikke været ligetil at finde ud af for Kommunen, om han har fået dispensation fra reglen, selv om avisen har talt med fire forskellige folk fra Enhedslisten.

Presseafdelingen og Line Barfod mener umiddelbart, at partiets regel er klar, mens Jan Jakobsen og lokalafdelingen i Ringsted mener, at der er indgået en aftale med toppen i Enhedslisten, og har derudover ’ingen kommentarer’ til sagen.               

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet