Jakob Ellemann-Jensen (V) har brugt noget af juleferien på at sætte sig ind i Instrukskommissionens delberetning i sagen mod Venstres næstformand, Inger Støjberg. Beretningen tegner samlet set et billede af Venstre, som vi ikke kan være tjent med, skriver han på Facebook.
Jakob Ellemann-Jensen (V) har brugt noget af juleferien på at sætte sig ind i Instrukskommissionens delberetning i sagen mod Venstres næstformand, Inger Støjberg. Beretningen tegner "samlet set et billede af Venstre, som vi ikke kan være tjent med", skriver han på Facebook.
Philip Davali, Ritzau Scanpix

Ellemann støtter rigsretssag mod Støjberg

Venstre går ind for rigsretssag mod Inger Støjberg, hvis en undersøgelse ikke leverer klar konklusion. Svag formand kan ikke røre Støjberg, mener kommentator.

støjberg-sagen

Af Ritzau | [email protected]

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er parat til at støtte en rigsretssag mod partiets næstformand, Inger Støjberg. Det siger han til flere medier.

- Ultimativt er vi klar til at støtte en rigsretssag. Nu afventer vi vurderingen fra Folketingets advokater. Men kernen i mit budskab er, at Venstre ikke kan tåle at have den her anklage hængende over os, siger han til Jyllands-Posten.

 Nu afventer vi vurderingen fra Folketingets advokater. Men kernen i mit budskab er, at Venstre ikke kan tåle at have den her anklage hængende over os.

Instrukskommissionen, som har undersøgt Støjberg-sagen, afgav en delberetning 14. december.

Sagen handler om ulovlig adskillelse af unge asylpar. Inger Støjberg anklages for ulovlig administration og for senere at vildlede Folketinget i sin tid som minister.

Jakob Ellemann-Jensen har nu fået læst beretningen grundigt med hjælp fra eksterne jurister, skriver han på Facebook. Formanden ser to veje:

- Enten kommer der en klar konklusion fra advokatvurderingen, som fører til, at Folketinget klart tilkendegiver, at der ikke er bund i delberetningens konklusioner om instruksen.

- Eller også må der gennemføres en rigsretssag, hvor spørgsmålet om ulovlig administration afgøres én gang for alle, så Venstre og Inger kan blive frikendt.

Lov er lov, og lov skal holdes. Det har vi altid ment i Venstres 150-årige historie. Det er en del af vores fundament,...

Posted by Jakob Ellemann-Jensen on Sunday, December 27, 2020

Ellemann-Jensen skriver på Facebook, at det "ikke er hans beslutning", om Støjberg kan fortsætte som næstformand.

Delberetning erklærer instruks ulovlig

Kommissionens delberetning konkluderer, at en instruks fra 2016 om at adskille asylpar, hvor den ene part var mindreårig, var klart ulovlig. Desuden blev det slået fast, at Støjberg var advaret om denne ulovlighed og førte Folketinget bag lyset.

Folketingets uvildige advokater skal nu vurdere grundlaget for en rigsretssag. Deres afgørelse skal være klar i januar.

Jakob Ellemann-Jensen vil ikke konkludere noget om Støjbergs fremtid.

- Personligt mener jeg, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Det gælder også i denne sag. Og derfor ser jeg ikke noget til hinder for, at Inger kan fortsætte som næstformand, lyder det.

Afviser studehandel

Venstre-formanden henviser også til den verserende minksag, hvor en granskningskommission skal kulegrave S-regeringens omstridte håndtering.

Den vil Venstre forfølge, skriver Jakob Ellemann-Jensen. Og der bliver ikke tale om nogen form for studehandel, der freder Socialdemokratiet og Venstre i de to sager, garanterer han over for DR. Det er i sidste ende op til Folketinget, om rigsretten skal nedsættes.

SF, Enhedslisten, De Konservative og Socialdemokratiet støtter en advokatvurdering. Liberal Alliance og De Radikale mener, at Støjberg skal for en rigsret. Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er imod.

Jarl Cordua, politisk kommentator og medlem af Venstre, mener, at Ellemann-Jensen har meget begrænsede handlemuligheder.

  Han har ikke kontrol over Venstre. Han kan ikke diktere den beslutning.

Ved at støtte en rigsretssag og samtidig støtte sin næstformand viser Ellemann, at han vil lytte til både Støjbergs kritikere og støtter.

Men det udstiller også, at han er en svag formand, når han ikke kan fjerne sin egen næstformand, selv hvis hun skal på anklagebænken ved en rigsretssag, mener Jarl Cordua.

- Han har ikke kontrol over Venstre. Han kan ikke diktere den beslutning.

- Han har ingen andre muligheder end at sige, at det er ikke mit bord, pointerer Cordua.

Vejen til en rigsretssag

En rigsret dømmer i sager, hvor ministre er anklaget for ulovlig embedsførelse.

  • Ministre skal tjene folket og svare på en sand og fyldestgørende måde, hvilket kaldes ministeransvar. Ordet minister kommer af latin og betyder tjener.
  • Det er op til et politisk flertal, om en politiker skal for en rigsretssag. Det kan ske, hvis han eller hun har givet urigtige eller vildledende oplysninger eller har handlet ulovligt.
  • Hvis der er mistanke om, at en minister har handlet i strid med loven, kan der nedsættes en undersøgelseskommission af et flertal i Folketinget.
  • Når den har undersøgt sagen og skrevet en beretning, skal den behandles af Folketinget. Et udvalg i Folketinget behandler den og vurderer, om der er grundlag for at drage en minister til ansvar.
  • Det er til sidst op til Folketinget, om rigsretten skal nedsættes.
  • Den seneste rigsretssag var mod tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen (K). Han blev idømt fire måneders betinget fængsel med et års prøvetid i 1995 for at have hindret tamilske flygtninge i at få deres familier til Danmark.

Kilde: Folketinget

Demokrati

Integration

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet