Elektronisk nøgle sparer tid

En elektronisk nøgle til hjemmeplejen sparer nu hver hjemmeplejer op til 30 minutter om dagen i den svenske kommune Halmstad. De har været med til at udvikle nøglen i et OPI-projekt.

økonomi & indkøb

Af Sine Riis Lund | [email protected]

I mange kommuner må hjemmehjælperne ofte vende bilen om for at hente nye nøgler på kontoret som følge af ændringer i ruten. Sådan er det ikke længere i den svenske kommune Halmstad. For cirka fem år siden indgik de et offentlig-privat innovationspartnerskab (OPI) med en lille virksomhed. Sammen ville de udvikle en elektronisk nøgle, og i dag vurderes nøglen at spare hjemmehjælperne for op til 30 minutter om dagen. Nøglen kaldet Phoniro Lock sparer desuden Halmstad for omkring 300.000 kørte kilometer per år, ifølge virksomheden bag Phoniro Systems.

”Det er i virkeligheden ret simpelt; plejepersonalet sparer en masse tid ved at bruge mobiltelefoner frem for nøgler,” siger konsulent Steven Højlund fra Cowi.

For Phoniro Systems har det også været et guldrandet samarbejde. Fra 2005 til 2010 steg antallet af medarbejdere fra tre til 20, og virksomhedens omsætning steg fra 2007 til 2009 fra 100.000 euro til tre millioner euro.

Eksport til Danmark

Låsen bliver indarbejdet i de ældres hjem og fungerer ved Bluetooth i hjemmeplejens mobiltelefoner. Når telefonen holdes op mod låsen, går den op.

”Noget af det mest interessante ved et projekt som dette er, at det ikke kun giver gevinst lokalt i den konkrete kommune, men også kan gøre det i resten af den nordiske region. Så har man for alvor lavet et produkt med merværdi,” siger Ole Helby Petersen, der forsker ved AKF, Anvendt KommunalForskning.

Phoniro Lock er i dag implementeret i flere end 50 svenske kommuner, og blikket er også vendt mod Danmark. Silkeborg købte systemet sidste år. Investeringen kostede cirka fire millioner kroner, men Silkeborg håber på en effektiviseringsgevinst på op imod 2,9 millioner kroner årligt.

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet