Dyre borgere skævvrider servicen

Lolland og Ishøj har landets største udgiftsbehov per indbygger. Det går ud over den øvrige service i kommunerne, og det kan ikke være rigtigt, mener borgmestrene.

Statistik

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Politikerne i Ishøj må sende lange misundelige blikke over mod borgerne på den anden side af kommunegrænsen til Vallensbæk. For mens Ishøj må punge omkring 65.000 kroner ud per indbygger, så er udgiftsbehovet kun på 45.000 kroner i nabokommunen.

Værst ser det ud på Lolland, som topper listen over kommuner med det største udgiftsbehov per indbygger med et beløb på godt 67.000 kroner.

Blandt andre er arbejdsløse og børn med brug for specialtilbud med til at dræne Lollands kasse. Borgmester på Lolland Stig Vestergaard (S) ser på førstepladsen med alvor.

”Det er vores største problem,” konstaterer han og påpeger, at det giver Lolland en klar ulempe i forhold til øvrige kommuner.

”Det betyder jo, at vi skærer på alle andre områder, så vi stadig har råd til at betale for de svageste borgere,” siger Stig Vestergaard.

Mere retfærdig fordeling

Ishøj placerer sig på en andenplads, og borgmester Ole Bjørstorp (S) mærker ligeledes konsekvensen af de tunge borgere.

”Vi prøver selvfølgelig på ikke at glemme de andre ting, men vi er jo nødt til at prioritere de sociale områder højest,” siger borgmesteren.

De to borgmestre opfordrer begge indtrængende til en mere retfærdig udligningsreform med større hensyn til sociale udgifter. De store forskelle i dag er ”helt urimeligt”, mener Stig Vestergaard.

De kommuner, som har haft den største udgiftsstigning siden kommunalreformen, er Lolland, Samsø, Langeland, Bornholm og Lejre.

 

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet