DF vil hugge Løkkes instrument
DF vil hugge Løkkes instrument
Balkonbidrag, nedprioriteringsbidrag, velfærdstyveri – sidste uges hotteste politiske emne er blevet forsøgt omdøbt ved flere lejligheder. Det oprindelige og ganske tekniske navn er omprioriteringsbidraget, og i denne udgave af Kommunen kan du læse, hvordan Kristian Thulesen Dahl i dag ser det som en indgroet del af Dansk Folkepartis økonomiske politik. Det blev opfundet som en del af regeringsgrundlaget for en Venstre-regering, der skal balancere mellem to yderpoler i blå blok, nemlig Dansk Folkeparti, der har lovet vækst i det offentlige på 0,8 procent, og Liberal Alliance, der ligesom De Konservative og Venstre selv har lovet skattelettelser fremfor velfærd. Løsningen blev at give dem en økonomisk pengepulje at slås om i de årlige finanslovsforhandlinger.
”Statsministeren risikerer efter sommerferien at stå tilbage i samme situation, som han har sat kommunerne i: Han har fundet en pose penge, som han ikke selv kan bruge på det, han gerne vil.”
Instrumentet fungerede fint i efterårets første finanslovsforhandlinger for Løkke-regeringen 2.0. Parterne blev enige om både fastfrossen grundskyld, lavere bilafgifter og en milliard til de ældre – både Anders Samuelsen, Søren Pape Poulsen og Kristian Thulesen Dahl spillede med på Løkkes instrument. Der var brede smil i hele blå blok den dag i november, hvor finansloven blev præsenteret.
Men Løkkes problem er nu, at instrumentet risikerer at blive brugt til noget andet end skattelettelser. Det var planen, at nogle af pengene skulle komme fra omprioriteringsbidraget, men Dansk Folkeparti er blevet så glad for det instrument, at de er ved at gøre det til deres helt eget. Kristian Thulesen Dahl har set sit snit til at bruge instrumentet til at sikre lidt af den udligning, han i sommer gik til valg på at skabe, og med Mette Frederiksens melding om, at man også hos Socialdemokraterne kan gå med til at omprioritere, hvis alle pengene vel at mærke går tilbage til kommunerne, er der pludselig blevet plads til en ny medspiller på DF’s melodi.
Fastlåst Løkke
Selvom KL forleden debatterede, om de overhovedet skal indgå en økonomiaftale med regeringen, der indeholder et omprioriteringsbidrag, så får de svært ved at undgå det i Dansk Folkepartis model. Forlader KL forhandlingerne, skal partierne på Christiansborg blive enige om en aftale, og her fortæller Kristian Thulesen Dahl til Kommunen, at han vil arbejde for at få omprioriteret hele bidraget på 2,4 milliarder fra de velstillede til de mere trængte kommuner. Omprioriteringsbidraget vil altså i princippet bestå, uanset om KL bliver ved forhandlingsbordet eller ej. Og det vil faktisk være i velstillede kommuners interesse, at KL bliver ved forhandlingsbordet og forsøger at få forhandlet noget af det tilbage over bloktilskuddet, frem for at Dansk Folkeparti får muligheden for at bruge hele puljen på udligning – Thulesen Dahl lægger ikke skjul på, at det især vil ramme København, hvor oprøret blev kickstartet af overborgmester Frank Jensen (S).
Statsministeren risikerer efter sommerferien at stå tilbage i samme situation, som han har sat kommunerne i: Han har fundet en pose penge, som han ikke selv kan bruge på det, han gerne vil. Og selvom det nyindførte kontanthjælpsloft giver lidt provenu til statskassen, så åbner det ikke mange muligheder for skattelettelser. Bruger man alle pengene på at hæve beskæftigelsesfradraget, kan de arbejdende danskere se frem til 16 kroner mere om måneden til sig selv, viser et ministersvar. På KL-topmødet torsdag lovede statsministeren derfor også reformer sammen med en 2025-plan til efteråret. Der skal findes penge til skattelettelser.
KL sat i parentes
Bliver Lars Løkke Rasmussen låst fast på sin økonomiske politik af Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, bliver han lammet som statsleder. Derfor skal man også lytte godt efter Kristian Thulesen Dahls signaler i forhold til Mette Frederiksens bebudede beslutningsforslag. Til Kommunen fortæller han, at det umiddelbart er i tråd med Dansk Folkepartis politik, men kun hvis det fortsat er muligt at omprioritere pengene fra de velstillede kommuner til de mere trængte. For DF har det hele tiden handlet om målet fremfor midlet med omprioriteringsbidraget. De er med hele vejen, hvis de får indflydelse på, hvordan pengene skal bruges, og det kommunale selvstyre er ikke noget, Kristian Thulesen Dahl anser for at være presset.
- Man bør som kommunalpolitiker glæde sig over, at landspolitikerne har kæmpet nogle flere penge hjem til et kernevelfærdsområde, fremfor at gå ud og sige, at det ødelægger det kommunale selvstyre, siger han.
Nogen vil måske sige, at DF’s formand dermed ikke skyr nogen midler. I øjeblikket spiller han i hvert fald på Løkkes instrument for fuld musik.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.