DF fravælger lokale

Dansk Folkeparti kører næsten halvdelen af deres folketingsmedlemmer i stilling til det kommunale valg. Partiet tør ikke satse på lokale.

Valg 2009

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Folketingspolitikerne skal sikre kommunal succes. Sådan synes opskriften at være i Dansk Folkeparti. 12 ud af partiets 26 folketingsmedlemmer skal ud at dyste om de lokale stemmer til kommunalvalget, og dermed kan de komme til at sidde med et dobbeltmandat mellem en kommune og Folketinget. Så selv om partiet satser hårdt på de lokale valg, synes partiet ikke at turde satse på de lokale kandidater.

Ukvalificeret

Kommunalforsker Roger Buch mener, at det blandt andet hænger sammen med, at partiet har svært ved at finde tilstrækkeligt med egnede kandidater ude i landet.

”Jeg tror dels, at det handler om puljen af kvalificerede kandidater. Det er et parti, hvor man har problemer med at finde gode, stærke kandidater, og så kan man jo genbruge dem, man har,” fortæller Roger Buch, der er lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Organisatorisk næstformand i Dansk Folkeparti, Carl Christian Ebbesen, indrømmer, at man fra partiets side har ønsket at bruge de stærkeste kort i forhold til, hvem det er, som kan trække mandater.

”Det er klart, at når man har gode politikere, der har leveret varen, og som partiet har tillid til kan levere varen, så er det også naturligt at trække på dem af dem, der har mulighed for det,” bemærker Carl Christian Ebbesen, der selv sidder som medlem af borgerrepræsentationen i København.

Vil undgå turbulens

Dansk Folkeparti er da også i forvejen kendt for at være et parti med topstyring. På sin vis forståeligt, når man tænker på partiets rødder i Fremskridtspartiet. Partiet vil formentlig gerne gøre meget for at undgå den turbulens og ballade, som dengang kendetegnede Fremskridtspartiet. Noget som unægteligt er sværere at styre, når nye og ugarvede partimedlemmer vælges ind lokalt.  En måde at øge kontrollen er at få de afprøvede folketingskandidater til selv at sidde ude i byrådene. På bekostning af lokale medlemmer naturligvis.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet