Det offentlige får regningen for aflyst trepart

Staten mangler milliarder efter de kuldsejlede trepartsforhandlinger, og det bliver det offentlige, der kommer til at bøde for den ubetalte regning, vurderer konstabelformand

Arbejdsmarked

Af Sine Riis Lund | [email protected]

BORNHOLM: Trepartsforhandlingerne skulle have skaffet fire milliarder kroner til statskassen, men med forliset i forhandlingerne skal pengene findes andetsteds. Og det kan meget vel blive i det offentlige.

- Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at regningen lander i det offentlige. Hvor pokker skulle den ellers lande, sagde formand for Hærens Konstabel og Korporal Forening, Flemming Vinther, da LO, 3F, HK, FOA og Metal havde inviteret til debat om udfordringerne for den offentlige sektor til Folkemødet i Allinge.

Regningen kan meget vel kræves betalt til de kommende overenskomstforhandlinger.

- Finansministeren har gået rundt og sagt til os i forhold til overenskomst 2013 og forberedelserne der, at I skal kunne levere mere for mindre. Nu skal vi så åbenbart levere meget mere for meget mindre. Så det bliver da en kæmpe udfordring, som vi bliver nødt til at gå i gang med at kigge på, fortalte Flemming Vinther.

Lavere løn
Han ærgrer sig over en del af den debat, der har været den senere tid.

- Jeg synes tit, det sniger sig ind, at det offentlige sådan er en uendelig pølse, som man kan blive ved med at skære skiver af. Det offentlige er faktisk ikke så ineffektivt, som man gerne vil gøre det til. Det offentlige leverer faktisk rigtig høj kvalitet hver dag, sagde Flemming Vinther, der optrådte i panelet sammen med formand for FOA Dennis Kristensen og næstformand for LO Lizette Risgaard.

Dennis Kristensen forholdt sig blandt andet til de spekulationer, der har været fremme om, at en del af regeringens virkelige dagsorden med at øge arbejdsudbuddet skulle være at sænke reallønnen i Danmark for at fremme dansk konkurrenceevne.

Han mener ikke, at nogen har haft bagtanker om ligefrem at sænke lønningerne, men til gengæld mener han godt, at nogle arbejdsgivere kunne have haft en vis bagtanke om at få lønudviklingen dæmpet.

For der har langt fra været meldt klart nok ud omkring, hvornår det ekstra arbejdsudbud skulle kastes ud på markedet.

- Hvis det fra starten af havde ligget klart, at det her er mere arbejdskraft på det tidspunkt, hvor der er behov for det - altså når og hvis der kommer til at mangle hænder - så havde vi også været ude over denne her lurende mistanke i baghovedet om, at nogen danske arbejdsgiverforeninger kunne have den tanke, at et større udbud også betyder, at vores lønudvikling bliver holdt længere nede, sagde Dennis Kristensen.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet