Illustration: Rasmus Meisler
Illustration: Rasmus Meisler

Det København du kendte

Debatten om Socialdemokraternes afskalning handler først og fremmest om problemet med Dansk Folkeparti, men i hovedstaden er vælgerne flygtet den stik modsatte vej. Enhedslisten kan gå hen at blive Københavns største parti ved det kommende valg.

Vælgerflugt

Af Morten Munkholm | [email protected]

Med mindelser om det fælles fundament, Anker Jørgensen skabte i 70’erne, lovede Helle Thorning-Schmidt i sin nytårstale at passe på det Danmark, du kender. Fokus er rettet mod vælgervandringen til DF, men i Anker Jørgensens gamle vælgerbase i København er det venstrefløjen, der hugger vælgere fra Socialdemokraterne.

Størstedelen af partiets tilbagegang ved valget i 2011 kan findes i de 5,2 procent, de gik tilbage i statsministerens egen storkreds. Historisk set er København en bastion for Socialdemokraterne, men i dag er det tæt på at være det sted i landet, hvor færrest stemmer på liste A.

- Den geografiske forskel er endnu en illustration af det dilemma, Socialdemokraterne står i, for hvis ikke de taber vælgere til den ene side, så taber de dem til den anden. Og i virkeligheden er de nok endt med at tabe dem til begge sider – bare i forskellige områder, siger valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

Han peger på, at partier som Enhedslisten, SF og De Radikale i dag får et godt valg i København, fordi de værdipolitisk appellerer bedre til storbyboerne. Imens har Socialdemokraterne haft travlt med at appellere til de vælgere, der er gået til Dansk Folkeparti.

- Min oplevelse er, at vi siden 1995 har prøvet at ligge i slipstrømmen på DF på mange måder. Der er sket en højredrejning ikke kun af Socialdemokraterne, men af hele Danmark. Og jo mere vi prøver at lave en light-udgave af, hvad DF står for, jo mere stemmer folk jo bare på dem, siger medlem af borgerrepræsentationen Lars Aslan Rasmussen (S), der stiller op på Nørrebro ved det kommende valg.

EL tæt på at være størst

På Nørrebro tog Enhedslisten teten som klart det største parti i 2011. Kun 2,3 procent skilte dem fra S i hele Københavns Storkreds, og ifølge Politikos vægtede gennemsnit af meningsmålinger står Socialdemokraterne til en tilbagegang på 0,8 procent i Region Hovedstaden, mens Enhedslisten står til en fremgang på 2,2 procent.

Fordeler man den ændring ud på regionens fire storkredse efter stemmefordelingen fra 2011-valget, vil det gøre Enhedslisten knap to procent større end Socialdemokraterne i Københavns Storkreds. Det er højst usikkert, om fordelingen reelt vil blive sådan, og en måling viste i efteråret, at S-tilbagegangen nok primært vil ligge i Københavns omegn og på Bornholm. Men manglen på en anderledes landspolitisk profil får flere kandidater i København til at gå til valg på mere selvstændige budskaber i forhold til partiets.

- Der vil være en del af mine valgtemaer, som hverken vil kunne lægge sig 100 procent op ad, hvad regeringen har kunnet præstere de sidste tre år, eller hvad de går til valg på, siger tidligere DSU-formand Peter Hummelgaard, der stiller op i Tårnby-kredsen.

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet